Vildsvinsstammen i Sverige minskar

2:07 min

Vildsvinsstammen i Sverige ser ut att minska. Enligt Jägareförbundet är det ökad avskjutning som gör att vildsvinen blivit färre.

Per-Olof Abrahamsson är den femte generationen på gården i Gimmarp, ett par mil öster om Värnamo. Men han är den första som fått trädgården runt det röda huset från 1800-talet förstört av bökande vildsvin.

– Man trodde inte sina ögon när man tittade ut på morgonen. Det såg ut som en stridsvagn gått fram, säger Per-Olof Abrahamsson.

Vildsvinens imponerande förökningstakt har satt tydliga spår på allt fler platser runt om i landet men nu ser vildsvinsstammen ut att minska. Det har bara skett vid något enstaka tillfälle tidigare i modern tid och då efter mycket snörika och kalla vintrar.

Men den här gången är det ökad avskjutning som ligger bakom, enligt riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné på Jägarförbundet.

– Det är många, många jägare som suttit ute många långa nätter och jagat vildsvin. Samtidigt visar jägarkåren att man klarar av att ställa upp för samhället och kontrollera vildsvinsstammen, säger Daniel Ligné.

Under den förra jaktsäsongen sköts rekordmånga djur, närmare 100 000. Det ledde till att trafikolyckorna med vildsvin minskade. Under 2012 inträffade 4198 olyckor, jämfört med 3551 förra året, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet. Under den gångna jaktsäsongen har det skjutits något färre vildsvin. Enligt Jägarförbundet visar det på att stammen minskar.

– Det känns bra att vi har kunnat hjälpa det pressade lantbruket. De har problem på många håll och kanter och ska inte behöva ha överstora problem med vildsvin. Vi har i varje fall tillfälligtvis lättat bördan för dem, säger Daniel Ligné

För Per-Olof Abrahamsson i Gimmarp är det inte jakt utan en radio som gjort att hans trädgård numera i princip är förskonad från vildsvin.

– Det fungerar mycket bra, de är ju skygga, men möjligtvis att jag måste byta kanal till P3 istället så de inte känner igen rösterna, säger Per-Olof Abrahamsson.