Film: Årets första femma delas ut

6:00 min

Den italienska filmen Den stora skönheten är både lyxigt förförisk och samhällskritisk och får högsta betyg. Betyg ges också till svenska gangsterthrillern Tommy, Disneyfilmen Saving Mr Banks, modeikonskildringen Yves Saint Laurent och norska Kick It

Walt Disney gav sina döttrar ett löfte när de var små, och det var att han skulle göra film av Mary Poppins. Men författarinnan P.L. Travers var motsträvig. Hon ville inte att hennes Mary Poppins skulle disnyfieras och larvas till. Dansande animerade pingviner, det var ungefär det värsta hon kunde tänka sig.

Men tiden gick och Travers behövde helt enkelt pengarna som Disney lockade med. Ett samarbete inleddes, men det gnisslade rejält.

I Saving Mr Banks får vi Disneys version - knappast en dokumentär - men en riktigt bra berättad historia. Dramatisk, rolig och ögonblick av tårar. Med en Emma Thompson i högform och med en Tom Hanks som lyser ger jag en fyra till Saving Mr Banks.

Hur är det att vara kvinna i den kriminella världen? I filmen Tommy står Estelle, spelad av Moa Gammel, i centrum. Hennes man Tommy har varit ledare för ett gäng som rånat en värdetransport. Tillsammans flydde de landet efter rånet. Nu är hon tillbaka i Sverige för att hämta hans del av bytet.

Jag hade stora förväntningar på Tommy, en ny vinkel. Tyvärr tycker jag inte att slutresultatet skiljer sig så mycket från många andra filmer i genren. Jag kommer inte riktigt så nära Estelle som jag hade hoppats. Det är spännande, visst, som kriminalare ofta är. Man vill ju veta hur det ska gå, men mer än okej, en trea, är det inte i mina ögon.

Årets första femma ger jag till Den stora skönheten. Det här är njutning för cineasten, för de som ser mycket film. Här finns storslagna scener. Det får ta tid, det målas upp.

Jep har skrivit en hyllad bok för 40 år sen. Han är journalist och ett nav i Roms jetset. Vi får följa hans vandringar på jakt efter mening och skönhet i det ytliga partajandet och konsumtionens Rom.

Det är så vackert filmat, allt känns uttänkt och välgjort. Det är inte snabb underhållning och spännande, det bara är filmkonst. Jag ger en femma till filmen som fick en Oscar som bästa utländska film på senaste Oscarsgalan.

Yves Saint Laurent är som filmtiteln berättar en film om den franske modeikonen. Vi möter honom som ung modetecknare och får följa hans väg in i modevärlden som är en raketkarriär. Han är blyg, vill helst bara skapa.

Yves Saint Laurent kommer till Dior och med livskamraten Pierre Bergé öppnar han sen eget, ung och inbunden. Men sen kommer drogerna, sex och resor till Marrakesh. Bergé finns hela tiden vid hans sida, och berättar också historien. Snyggt berättat förstås, men inget omtumlande.

Mitt betyg blir en stabil trea.

Kick it är en norsk familjefilm med elvaårsgräns. Den handlar om Anja som är 13 och vill spela fotboll med killarna i skollaget. Det är vänskap och det är konkurens med killar som känner sig hotade. Det är spirande kärlek och skolgårdar.

Men så kommer plötsligt ett ktastrofalt besked. Anja har fått leukemi, och vi får följa hennes hopplösa kamp. Det här är sorgligt, och fint.

Man ska vara beredd på det sorgliga när man går och ser filmen, kanske prata om det efteråt. Mitt betyg till Kick it blir en stark trea.