Samiskt motstånd på Littfest

2:21 min

I Umeå startar idag den årliga litteraturfestivalen Littfest med namn som Sofi Oksanen, Nawal El Saadai och Torgny Lindgren som gäster. Förutom det är ett av festivalens teman samiskt motstånd och under fredagen samlas både gamla och unga samiska aktivister för att hålla i seminarier om konst och politik.

- Vår kultur är det starkaste och det bästa verktyget i politik.

Jenni Laiti är talesperson för Suohpanterror, en anonym samisk aktivistgrupp med medlemmar från Norge, Sverige och Finland som har konsten som vapen. I deras bilder som sprids, främst på sociala medier, går det att förstå kritik mot gruvindustrin och rasismen som fortfarande är stark mot samer i vissa delar av norden. Att medverka på Littfest för Suophanterrors räkning är viktigt säger Jenni, mycket för att skapa en förståelse för vad budskapet går ut på.

- Man kan säga så att samernas rättighet erkänns och att samernas får de rättigheter som tillhör dem.

Konstnären Anders Sunna har samarbetat med Suohpanterror och ska hålla seminariet tillsammans med Jenni Laiti. Hans målningar är också väldigt politiska och väcker starka känslor åt både det negativa hållet och det positiva.

- Man ska kunna kritisera. Det är viktigt och ett friskhetstecken. Annars blir det som Nordkorea, att man inte får uttrycka sig.

När protesterna mot gruvindustrin i Kallak var både Sunna och Suohpanterror på plats för att visa sin ilska genom konsten. De menar att om det blir en gruva i Kallak kommer konsekvenserna för samerna bli stora. Sunna märker att användadet av konst för samiskt motstånd har växt de senaste åren vilket han ser som positivt.

- Det känns bra att folk har börjat haka på och att det blir en större grej.

Varför tror du att det har växt?

Det kan vara att man börja känna att det får nog med det här att man måste börja göra någonting. Och fredligaste bästa sättet är konst. Det är inte undra på att länder där det är diktatur spärrar in konstnärer för att det är en väldigt bra uttrycksform och kan förändra också.