Ishockey

L-G Niemi: Det finns underlag för 14 lag i SHL

1:30 min

Svenska hockeyligan (SHL) kommer att utökas med två lag - men först till säsongen 2015-2016.

Är det rätt att utöka SHL? Rösta eller kommentera här!

Nästa säsong kommer det fortsatt att bli tolv lag i högsta hockeyligan, vilket innebär att det efter en tids spekulationer är fastlagt att det blir två lag som tar steget upp från kvalserien som startar på måndag.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska hockeyligan och Hockeyallsvenskan har de två ligaföreningarnas styrelser kommit överens om lösningen för framtiden.

Årets kvalserie kommer att bli den sista i nuvarande form. Nästa säsong kommer totalt fyra platser att stå på spel för uppflyttning till SHL då den utökas 2015-16.

  • De två bästa lagen i hockeyallsvenskan möts i en finalserie i bäst av fem matcher där segraren går upp i SHL.
  • De tre övriga platserna kommer att göras upp i direktkval till SHL i matchserier i bäst av sju matcher. Dit går sex lag, förloraren i kvalfinalen, tre lag från en slutspelsserie i allsvenskan (där lag 3-8 spelar) samt de två sista lagen i SHL.

Från och med säsongen 2015-16 blir det svårare för de allsvenska lagen att ta steget upp i SHL. Från och med den säsongen spelas ett playoff med de två bästa lagen från hockeyallsvenskan och de två sämsta från SHL i varsin matchserie i bäst av sju matcher. Segrarna kvalificerar sig för SHL.

– Man vill förstås ha upp storstadslag som Djurgården och Malmö, och vi har underlag för 14 lag i SHL, säger P4 Norrbottens hockeyexpert L-G Niemi.

Hör mer av honom i ljudklippet!