Djur skadas på väg till slakt

1:33 min

Får, kor och grisar skadas svårt eller dör i samband med transporter till slakterier i Sverige trots att fordonen har godkänts, det visar Sveriges Radios granskning. Även i Värmland har djur skadats, men det rör sig om få fall.

Bonden och djurägaren Birger Hedberg från Västanås i Kristinehamn vill inte att djur skadas på väg till slakt.

– Det är inte trevligt om djur kommer till skada, det vill man inte. Man är rädd om sina djur oavsett om de är hemma eller går vidare till slakteri så vill man att de blir behandlade väl hela vägen, säger Birger Hedberg, bonde och djurägare från Västanås utanför Kristinehamn.

I januari i år rullade en lastbil med kor in till ett värmländskt slakteri. Livsmedelsverket upptäckte då att fyra kor hade avföring i pälsen och en av kvigorna hade två brutna revben och ett infekterat sår när djuren kom fram till slakteriet. Skadorna utreds för att se om dom är kopplade till transporten. Det här är det enda kända fallet i Värmland under de senaste tre åren där djur kan ha skadats till slakt.

– Inget djur ska behöva skadats eller dö på transport, men det händer tyvärr. Varje skadat eller dött djur är ett för mycket, säger Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket ansvarar för tillsynen och Martin Lindblom säger att den vanligaste orsaken att djur skadats under transport till slakterier kan vara stress.

– Det är stressade situationer för djuren när de ska lämna sin normala tillvaro, säger Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverket.

De veterinärer P4 Värmland har pratat med säger att det inte är så vanligt att djur skadas svårt och att andelen skador är få i förhållande till de miljontals djur som varje år körs till slakt i Sverige. Bonden Erik Östervee från Väse utanför Karlstad tycker att det görs noggranna kontroller i samband med slakttransporter.

– Jag tycker det fungerar riktigt bra från första stund tills de blir slaktade, säger bonden Erik Östervee.