Frist för Viksjöfors skola

0:46 min

Det blir ingen nedläggning av Viksjöfors skola till hösten 2014. Idag har barn- och skolnämnden beslutat att begära 1,6 miljoner av kommunfullmäktige för att kunna driva skolan i ytterligare ett år.

Orsaken är att ge utvecklingsgruppen tid på sig att få ihop projektpengar för att kunna utveckla skolan i en kulturpedagogisk profil.

Elisabeth Guthu som är med i utvecklingsgruppen är mycket glad över barn- och skolnämndens beslut idag.

Viksjöfors skola ska läggas ned i sin nuvarande traditionella form. Byskolan i Ovanåkers kommun har ett 50-tal elever och är för dyr att driva.

Men om den kan utvecklas och ha en kulturpedagogisk profil och bidra till att utveckla hela Ovanåkers kommun då finns ett intresse att behålla skolan.

En utvecklingsgrupp med Elisabeth Guthu har tagit fram en projektansökan som nu skickats in till Allmänna Arvsfonden. Det kan ta uppemot fem månader innan det kommer något besked om pengar så det här beskedet idag från barn- och skolnämnden att de söker pengar för att driva skolan ytterligare ett år är välkommet.

– Det betyder jättemycket för oss att ge oss ett år till. Nu har vi jobbat verkligen med kniven mot strupen så nu känns det tryggt för föräldrarna till alla barn att få vet att skolan blir kvar ett år till om alla formella beslut går i samma riktning.

Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige senare i vår.