Hjärnskakning kan bedömas genom blodprov

1:05 min

Hjärnskakning är en skada som tidigare har varit svår att med säkerhet diagnostisera, men så är det inte längre. Nu räcker det med ett enkelt blodprov visar nya forskningsrön från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Det är en vinst för många kontaktsporter, inte minst ishockey, där huvudet emellanåt åker på smällar.

– Om man kan hitta ett sätt att klargöra hur länge man blir borta och om man har haft en hjärnskakning över huvud taget så är det jättebra, säger  Frölunda Indians forward Nicklas Lasu.

Spelarna i Göteborgslaget har tillsammans med spelare i de andra lagen i Sveriges högsta hockeyserie, SHL, varit försökspersoner när hjärnforskarna letat efter indikationer på hjärnskada.

Det var i deras blod, efter att de under match utsatts för kraftiga smällar mot huvudet, som forskarna med professor Henrik Zetterberg på Sahlgrenska akademin i Göteborg i spetsen hittade det de letade efter: hjärncellsproteinet tau.

– Nivån av tau-ökning stämmer väl överens med hur svåra symptom spelaren fick och hur lång tid det tog innan spelaren kunde gå tillbaka i spel. Det var ett ganska tydligt resultat, säger Henrik Zetterberg.

Forskarna upptäckte nämligen att när hjärnceller går sönder, som de gör vid en hjärnskakning , läcker tau-protein ut i blodomloppet.

Mängden tau-protein i blodet skvallrar inte bara om hjärnskadans omfattning utan visar också hur lång tid det kommer att ta för skadan att läka. Det är bra inte bara för hockeyspelare som vill undvika permanenta hjärnskador.

– Det är applicerbart i all akutsjukvård. Då kan man ta ett blodtest och säga om hjärnan är skadad eller inte. Det är det långsiktiga målet med den här forskningen: att förbättra diagnostiseringen och omhändertagandet och rehabiliteringen efter en hjärnskakning, säger Henrik Zetterberg.

Träningen är slut men spelarna dröjer sig kvar på isen. Även om alla är medvetna om riskerna med hjärnskakning är det svårt att reflektera över såhär i slutspelstider.

– Mitt i matchen tänker man nog bara på att man ska ut och köra, i slutspel då är det vinna eller försvinna, säger Nicklas Lasu.