Tufft för länets skidanläggningar

1:40 min

Bristen på natursnö har gjort att flera skidanläggningar i länet haft en tuff säsong.

– Jag kan ju bara gå till mig själv och jag blir inte heller så inspirerad att åka skidor när det regnar utanför, säger Catharina Utanskog, platschef för Kungsberget.

Kungsberget utanför Järbo har kunnat ha alla sina nedfarter öppna sedan öppningen i december, men besökarna har varit betydligt färre än vad man önskat.

– Snöbristen har egentligen inte påverkat oss här på plats eftersom vi har snökanoner. Däremot har vädret påverkat oss mer, att det varit så regnigt och grått, säger Catharina Utanskog.

Hon berättar att antalet gäster som bor kvar på anläggningen ökat jämfört med tidigare år, men att daggästerna inte alls varit lika många.

– Många av våra gäster kommer ju från Mälardalen och har de ingen snö där är det många som tar för givet att det inte finns snö någon annanstans heller, säger Catharina Utanskog.

På Hassela Ski Resort har det sett ungefär likadant ut. Säsongen fick en trög start och december och januari var dystra månader, enligt Lars Forsberg, resort- och hotelldirektör i Hassela.

– Jag är inte nöjd. Det är en av de sämre vintrarna om man tittar ur ett snöperspektiv, säger Lars Forsberg.

Han menar att säsongen inte kom igång på riktigt förrän i slutet av januari, vilket är alldeles för sent.

– Däremot har vi haft några riktigt bra sportlovsveckor nu i februari, säger Lars Forsberg.

Det är fler som kan komma upp till oss och åka skidor nu.

Betydligt ljusare siffror visar Järvsöbacken upp. Peter Augustsson är VD och han är själv förvånad över att anläggningen faktiskt haft fler besökare den här säsongen än förra.

– Jag fick siffror här till och med sista februari och vi håller siffrorna från fjolåret. Det hade jag inte riktigt trott, säger han.

Jämfört med samma tid förra året ligger Järvsöbacken nu en procent högre sett till antalet besökare, vilket Peter Augustsson tror beror mycket på att nya boenden byggts.

– Det är fler som kan komma upp till oss och åka skidor nu. Så trots att det varit en dålig vinter vädermässigt har vi fler besökare än någonsin, säger han.