Polis

Orolig stämning i Hammerdal efter gruppvåldtäkt

1:52 min

Polisen är oroliga för att ortsbor i Hammerdal ska ta saken i egna händer efter den misstänkta gruppvåldtäkten i helgen.

Kvinnan som anmälde våldtäkten har i förhör sagt att det handlar om minst fyra gärningsmän och att de är av utländsk härkomst. Det har lett till spekulationer och oro i byn och gärningsmän har pekats ut trots att ingen i nuläget är gripen. Maria Lilja bor strax utanför Hammerdal och så här beskriver hon stämningen på byn.

– Det är ganska så hätsk.

Hur märker man det?

– Man hör hur folk pratar.

Vad säger folk?

– Det är så dumt så att jag inte ens vill nämna det, säger Maria Lilja.

Gunvor Lindmark säger att det är oroligt i byn.

– Man tycker att det är väldigt obehagligt att det hänt en sådan här sak och att man inte kan vara trygg på orten. Problemet är väl den här generaliseringen, man vill inte misstänkliggöra någon som inte har något med det att göra.

Många ortsbor är upprörda över det som hänt och flera av de som P4 Jämtland pratat med säger att det är en orolig och hätsk stämning i byn och att det finns de som pratar om att ta saken i egna händer. För att inget ska hända har polisen extra patrullering i Hammerdal. Bybon Karl Ivar Eriksson är orolig för att någon oskyldig ska råka illa ut. 

– Det är det som är problemet, att det finns de som drar alla över en kam. Men man hoppas på att polisen får tag på dem snarast så att det inte behöver hända något. Man vet hur det kan bli när det är en sån stämning och speciellt på ett sådant här litet samhälle så är det ett problem, säger Karl Ivar Eriksson.

Enligt polisen ska gärningsmännen ska vara mellan 15 och 24 år och polisen håller på att ringa in ett antal personer som kan misstänkas för gruppvåldtäkten.