Tyresö kan få lämna damallsvenskan nästa år

4:19 min

Mycket talar för att Tyresö kommer att få lämna damallsvenskan, men först efter den här säsongen. Klubben, eller rättare sagt Tyresö Fotboll AB som driver elitlaget, har i dag en skuld på 7,8 miljoner kronor.

Bolaget är nu under rekonstruktion och rekonstruktören, Hans Ödén vid Ackordscentralen, bekräftar för Radiosporten skuldsumman - och att den kommer att växa:

– Det har tillkommit en skuld, den lönegaranti som är utbetald för februarilönen, kommer bli lite lönegarantier till fram till 6 april. Därför kommer den skulden öka något, säger Ödén till Radiosporten.

För att Tyresö inte ska riskera tvångsnedflyttning, får klubben inte gå i konkurs eller göra en ackordsuppgörelse, alltså nedskrivning av skulderna till fordringsägarna. Hans Ödén säger att enda chansen att slippa konkurs är just en ackordsuppgörelse.

Krister Malmsten är chefsjurist på Svenska Fotbollförbundet. Han vill inte bli intervjuad på band, bland annat för att det förbundsstyrelsen som kommer att besluta om Tyresös öde. Malmsten säger att det är osannolikt att stoppa Tyresö så kort, en månad, före starten av damallsvenskan.

Och att göra det när rekonstruktionen blir klar, vilket enligt rekonstruktören Hans Ödén, blir någon gång före hösten, det skulle drabba de andra klubbarna med spelade matcher som plötsligt skulle strykas och inte räknas. Därför talar allt för att Tyresö får spela i damallsvenskan 2014.

Det riktigt paradoxala skulle därmed kunna inträffa: Att Tyresö vinner årets damallsvenska och för all del också Champions League, för att ändå spela i näst högsta serien, elitettan, 2015.

Radiosporten har ringt runt till de andra damallsvenska klubbarnas ordförande för att höra deras åsikter om Tyresös kris. De flesta är försiktigt avvaktande och vill inte kritisera Tyresö. Regerande mästarlaget Malmö, som numer heter Rosengård, håller tummarna för sin värsta konkurrent. Vi hör Rosengårdordföranden Håkan Wifvesson:

– Jag tycker Tyresö ska ges chansen först att hitta lösning och klara sin ekonomi. Tror de har många bra spelare bakom, om de kan få bukt med sin lönepolitik i klubben kan de säkert få ihop ett bra lag.

Lars Classon, ordförande i Jitex, konstaterar att lönenivån i damallsvenskan höjts på ett osunt sätt av Tyresö, där till exempel Marta tjänar nästan 170 000 kronor i månaden:

– Du hör ju själv, det är skrattretande. Det är ju inte klokt. Vår förening förra året hade genomsnitt på 6 000 till 7 000 i löner på våra tjejer. Man tar för stora kostymer på sig. Nu ser man i backspegeln att de inte kunde betala sina löner. Vi har jättesvag ekonomi också på grund av det här, men nu måste vi dra ned lönerna med en miljon för att vi också ska fixa det här.