Uppsala Tonsättartävling 2014

Matthew Peterson tog hem storslam!

Första pris i Uppsala Tonsättartävling gick till den i Sverige verksamma amerikanska tonsättaren Matthew Peterson! Han vann dessutom "Publikens pris", som avgjordes genom röstning i konsertsalen och på webben.

- Det känns fantastiskt, säger Matthew Peterson, och det är en stor ära att bli vald både av publiken och jury, det hade jag verkligen inte väntat mig!

Matthew Peterson vinner ett kontantpris på 50 000 kronor, och dessutom kommer hans vinnande stycke "And all the trees of the field will clap their hands" framföras av nio professionella orkestrar i Sverige och Finland.

Hans stycke kommer dessutom att höras igen i Sveriges Radio P2 redan den 23 april eftersom han även vann "Publikens pris". 

I finalen som avgjordes på Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala tävlade sex finalister, förutom Matthew Peterson också Molly Kien, Kristofer Morhed, Christos Ntovas, David Riebe, Andreas H. Zhibaj. Finalen direktsändes i P2 Live.

Andra pris gick till svenske David Riebe, och tredje pris till amerikanska Molly Kien.

I juryn satt den kände svenska tonsättaren Sven-David Sandström, Mirjam Tally, Christoffer Thorsell, Bernt Lysell, Daniel Frankel och Paul Mägi.

Tävling för unga tonsättare

Uppsala tonsättartävling har på kort tid etablerat sig som en av de viktigaste scenerna för unga tonsättare och det är tredje gången som P2 Live direktsänder finalen. 

I år var tävlingen öppen för tonsättare som är födda 1978 eller senare. De tidigare vinnarna är alla numera etablerade tonsättare: Andrea Tarrodi, Daniel Fjellström och Jonas Valfridsson. Bakom tävlingen står Musik i Uppland och Uppsala kammarorkester.