EU-parlamentariker: Inför sanktioner mot Rumänien

1:42 min

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) anser att det är dags att dra åt tumskruvarna på Rumänien med anledning av att romer bygger upp tältläger på olika platser i stockholmsområdet.

Enligt Cecilia Wikström (FP) är det Rumäniens sätt att agera, eller snarast inte agera kring sina medborgare, som ligger till grund för problemen med tiggeri och tältläger i Sverige. 

– Jag tycker att det är läge att påföra sanktioner faktsikt. Håller man inne en del stöd, regionalstöd och annat, så är det väl så att pengar talar ett tydligare språk än bara tillrättavisningar.

Som av en händelse är politiker och statstjänstemän från Rumänien på plats i Stockholm för att diskutera just romernas situation.

Den rumänske senatorn Damien Dragici som är ansvarig för romska frågor och själv rom, träffade igår socialborgarrådet i Stockholm Anna König Järlemyr (M) för att prata om vad som kan göras.

Damien Dragici förnekar bestämt att det skulle saknas arbete för romerna i hemlandet. Det är den enskildes ansvar att göra sitt bästa, säger han.

– I slutändan är det lite om JFK sa; Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land.