Romskt läger i Sollentuna revs

0:36 min

Under torsdagseftermiddagen revs det läger i Helenelund i Sollentuna där rumänska EU-migranter bott. I samband med avhysningen greps ett tiotal aktivister.

De är misstänkta för störande av förrättning samt för att ha inte lyssnat på polisen, säger Mona Johansson, kommunikatör vid Norrortspolisen.

Dessutom är ett 20-tal aktivister omhändertagna och har förts bort från platsen.

Tidigt imorse möttes de EU-migranter som slagit läger i Helenelund av kronofogden, som på uppdrag av Sollentuna kommun skulle vräka dem.

På plats fanns också många demonstranter, som under dagen hållit sig kvar i området och till slut barrikaderat sig i skjulen.

Vår reporter var på plats när polisen strax före halv tre började släpa ut demonstranterna ur skjulen i Helenelund.

– Jag ser sex-sju poliser som gemensamt försöker släpa in en ung kvinna i baksätet på en polisbil, säger reporter Martin Johansson.

– Jag var själv inne i ett av de här husen tidigare och de hade barrikaderat dörrarna och ville inte ta sig härifrån. Flera av demonstranterna har släpats ut skrikande och klamrar sig fast vid marken för att inte bli ivägförda, fortsätter han.

Flera EU-migranter ska ha fått hjälp av personer att packa och gett sig av på egen hand i bil, enligt polisen åkte de söderut.

Men ett femtiotal ska ha tackat ja till Sollentuna kommuns erbjudande om hemresa till Rumänien.

Barackerna, av ihopspikade brädor och presenningar, har rivits.