Efter UG:s grooming-granskning

Polisen erkänner bristande kunskap

5:04 min

Män som lurar unga tjejer att lägga ut nakenbilder på nätet är vanligare än vad vi tror, men polisen lägger ner utredning efter utredning. I dag besökte polisens förundersökningsledare P4 Eftermiddag.

– Jag är väldigt glad att man sände det här i går, så att vi får upp öron och ögon för det här problemet. Det är inte bara polisen, utan hela samhället som måste agera mot detta, men givetvis tar vi ansvar för vår del i det hela, säger Johanna Buchalle, förundersökningsledare vid polisen i Jönköping.

Och just polisen i Jönköping fick skarp kritik i Uppdrag granskning i går för att inte ha gjort sitt jobb i kring en utredning rörande en ung tjej i Värnamo som utsattes för utpressning och hot för att skicka nakenbilder på sig själv.

– Jag kan säga att vi har gjort allt vi har kunnat göra. Sen har vi en lagstiftning som inte är synkad med nutiden riktigt. Vi har kanske inte de tekniska kunskaperna som vi behöver.

Men det är 2014 nu, borde ni inte kunna sådant?

– Jo, det tycker jag också. Jag ser fram emot polissamordningen 2015 när vi blir en polismyndighet i Sverige. Då hoppas jag att alla myndigheter inte ska vara små öar, utan att vi ska kunna vara en stor ö tillsammans och verkligen kunna samarbeta och sammanlänka sådana här ärenden, vilket vi inte kan göra så bra i dag, säger Johanna Buchalle.