Bankrusning på Krim

2:07 min

På Krim växer osäkerheten om vad som ska hända efter söndagens folkomröstning. Folk köar utanför bankerna för att ta ut sina besparingar.

Samtidigt har krimtatarernas ledare bett Nato ingripa för att undvika en massaker. Flera tatariska familjer har redan flytt till västra Ukraina.

– Jag kommer bo kvar här och kämpa för att Krim åter blir en del av Ukraina, även efter söndag, säger unge Krimtataren Osman Ismajlov.

Han har en egen firma som lagar mobiltelefoner och datorer och är samtidigt en av dem som tänker bojkotta söndagens folkomröstning i protest. Han tänker inte som många tatariska familjer redan gjort: fly till ukrainska fastlandet.

Krimtatarernas ledare har uppmanat alla krimtatarer att bojkotta valet i protest. Mustafa Dzhemilev träffar i dag företrädare för Nato och kommer vädja om ett ingripande militärt för att undvika en "massaker".

Dzhemilev sitter i Ukrainas parlament och talade i veckan direkt i telefon med den ryske presidenten om situationen på Krimhalvön. Enligt Dzhemilov lovade Putin att inget kommer hända Krimtatarerna och att alla bör avvakta utgången av folkomröstningen.

Osman tvivlar inte på vad resultatet blir. Även om han liksom många krimtatarer och kommer bojkotta valet tror han allt redan är uppgjort med hjälp av ryska pengar, det blir ett ja till Ryssland.

– Men jag tror samtidigt att det kommer ta många år rent praktiskt för Ryssland att ta över här. Tänk dig själv att ändra banksystem, valuta och förändra allt byråkratiskt.

Rädslan för hur det blir med pengar, pensioner och bidrag har fått människor att köa i timmar för att ta ut sina pengar från bankerna. Bankomater har slut på pengar och vissa banker har begränsat uttagen till högst motsvarande 200 kronor om dagen.