Mystiken tätnar kring försvunna planet

2:00 min

Sökandet pågår fortfarande efter det flygplan med 239 personer ombord som försvann i lördags morse ovanför Sydkinesiska sjön. Ännu har inga spår efter flygplanet funnits. Spekulationerna om vad som hänt planet har varit många, och nu har nya uppgifter framkommit som tyder på att planet, trots tidigare dementier, kan ha flugit i hela fyra timmar efter att kontakten bröts.

Det råder just nu stor oklarhet kring hur länge flight MH370 befann sig i luften efter att kontakten med flygplanet bröts.

I går presenterades uppgifter i den amerikanska tidningen Wall Street Journal som pekade på att planet var i luften hela fyra timmar längre än vad som tidigare trots. Men de här uppgifterna tillbakavisades senare igår av malaysiska myndigheter.

Men nu har ännu nyare uppgifter framkomit från flygplanets tillverkare Boeing som går helt i linje med uppgifterna från Wall Street Journal.

Alla flygbolag som köper flygplan av Boeing blir erbjudna en tjänst som innebär att flygplanet automatiskt hela tiden skickar statusuppdateringar med teknisk information till Boeing.

Malaysia Airlines prenumererade inte på den här tjänsten, men flygplanet hade likväl automatiskt skickat uppkopplingssignaler till Boeing. Det är just de här uppkopplingssignalerna som alltså ska ha fortsatt att skickas i runt fyra timmar efter att den ordinarie kontakten med flygplanet bröts.

USA, som deltar i sökarbetet, ska enligt uppgift nu även börja skifta fokus och leta mer i Indiska Oceanen. En anonym källa i Pentagon har sagt att den amerikanska militären har fått indikationer om att planet kan har störtat där.

Men om flygplanet verkligen flög i mer än fyra timmar efter att kontakten bröts så innebär det att sökområdet nu är enormt. Chanserna att hitta planet har då kraftigt minskat. Samtidigt har uppgifterna lett till ytterligare ett litet hopp bland de anhöriga. För en av teorierna är att planet kapats och sen flugits till hemlig ort.

Amerikanska utredare har sagt att det finns uppgifter som tyder på att planets transpondrar slutat sända med 14 minuters mellanrum. Det tyder på att de stängs av manuellt och talar alltså emot till exempel en explosion.

Spekulationerna är som sagt många, men precis som tidigare, så är det ingen som verkligen vet något. Frågetecknen blir istället bara fler och fler.