Skolan i Ockelbo skulle bli en av landets bästa - men hur gick det?

1:06 min

Ockelbo kommun ska bli en av landets bästa skolkommuner - vad det gäller resultat. Det lovade det socialdemokratiska kommunalrådet Magnus Jonsson vid förra valet.

Turen har nu kommer till Ockelbo när P4 kollar vallöften och reser vidare på sin valturné.

– Vi tänker se till att det är hög kvalitet i skolan. Förskola och omsorg står i fokus. Vi ska åter bli en av Sveriges bästa kommuner när det gäller skolresultatet, det lovade det dåvarande OCH nuvarande kommunalrådet, socialdemokraten Magnus Jonsson, inför valet år 2010.

Men hur har det då gått?

Enligt Skolverkets officiella statistik så har det så kallade meritvärdet, ett slags genomsnittsbetyg för samtliga niondeklassare i kommunen, sjunkit om man jämför år 2010, då Magnus Jonsson lovade att det skulle bli bättre, med år 2013 som är det senaste mätåret. Där emellan så har det ökat.

Men faktum är att det senaste mätvärdet, det för år 2013, är det tredje lägsta i hela länet - bara Nordanstig och Sandviken har lägre värden. Och jämför man med riket totalt så ligger Ockelbo ganska lång under.

Men det var inte bara socialdemokraterna och Magnus Jonsson som lovade bättring i skolan, miljöpartisten Ann Åström Strömner var inne på samma linje.

– Vi lovar att arbeta för en ökad personaltäthet och ökad kvalitet i skolan, sa miljöpartisten Ann Åström Strömner inför valet 2010.