Pensionärer protesterar mot låga pensioner

1:34 min

I dag protesterade PRO mot att pensionärerna inte fått samma skattesänkning som de som jobbar.

På över 70 platser i landet, bland annat på Bohusläns museum i Uddevalla, protesterade medlemmar i PRO, Pensionärernas riksorganisation, i dag.  Uppåt 150 pensionärer kom till Bohusläns Museum.

Många är uppretade av de siffror som organisationen Skattebetalarna tagit fram som visade att till exempel ett pensionärspar med en genomsnittspension betalat drygt 100 000 kronor mer i skatt än ett par med motsvarande inkomst som jobbat under åren 2007 till 2014.

Och att pensionen i sig minskat i reala termer med 3,9 procent under samma tid.

Men den moderate riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng som var på plats hade andra siffror att redovisa.

– Det är väldigt farligt när vi bollar siffror fram och tillbaka för var och en tar sin modell och nyttjar det politiskt. Jag har bland annat siffror från riksdagens utredningstjänst som visar att samtliga pensionärsgrupper fått en realtillväxt på sina pensioner från 2006 till 2014, säger Lars-Arne Staxäng.

– Framför allt de som har garantipension har fått en ökning på nästan en tusenlapp och det är jag jätteglad för.

En knapp tusenlapp betyder i realiteten 600 kronor mer i månaden för den som har 8 100 och 100 kronor mer för den som har dubbelt så mycket i pension, enligt den undersökning som Lars-Arne Staxäng hänvisade till och som ännu inte publicerats.

Men Ingla Andersson tycker inte det räcker, även om hon inte kräver så mycket mer.

– Någon tusenlapp i månaden skulle ju göra gott också, säger Ingla Andersson från PRO i Forshälla.