Val 2014

Toppnamn petad från landstingslista

5:55 min

Toppolitikern i landstinget Jeanette Andréasson-Sjödin har petats från Socialdemokraternas lista. Själv tror hon att det beror på hennes inställning i sjukhusfrågan. 

Hon var den landstingspolitiker som fick flest kryss i Ronneby förra valet och som vice ordförande i landstingsstyrelsen räknade hon sig själv som en toppkandidat även inför detta val. 

Men när valberedningen för Socialdemokraterna i Ronneby presenterade sin lista fanns Jeanette Andréasson-Sjödin inte med. Det blev hon rejält förvånad över.

– Ingen från valberedningen hade talat om det för mig. Jag fick till svar att man inte tycker att jag företrätt Ronneby på ett tillfredsställande sätt, säger hon. 

"Länsuppdrag"
Jeanette Andréasson-Sjödin tycker att det är en orättvis beskyllning eftersom hon ser sitt uppdrag som länsomfattande. 

– Som landstingspolitiker ska jag se till att vården i hela länet bli så bra som möjligt. Det är ingen kommunuppdrag, utan ett länsuppdrag, säger hon. 

Bakom upprustning
Jeanette Andréasson-Sjödin anser att hon aldrig fått några signaler om att det är hennes förtroende det är fel på. Hon misstänker att det snarare är hennes ställningstagande i sjukhusfrågan som ligger bakom petningen. Hon står bakom en upprustning av de båda befintliga sjukhusen. 

– Men det är ju inte jag som avviker i den saken, utan vår landstingsgrupp och vårt parti i Blekinge som tycker så. I Ronneby finns det däremot en annan åsikt, säger hon. 

Vad tycker du om de namn som finns överst på listan, Theo Zickbauer, Jan-Anders Palmqvist och Agneta Wildros?

– Det känns lite konstigt att de alla är äldre än mig eftersom det har pratats om att vi behöver en föryngring i partiet. 

Valberedningens vice ordförande Malin Norfall förstår att Jeanette är besviken. 

– Men vi har pratar med henne, så att hon inte skulle vara medveten om detta stämmer inte, säger hon. 

Varför tycker ni att hon företrätt Ronneby på ett dåligt sätt?

– Det finns säkert de som tycker så, men jag tycker att hon gjort mycket bra. Resten av den diskussionen håller vi helst inom partiet.