Läckta medlemsuppgifter kan leda till uteslutningar

Moderaterna i Värmland utreder hur uppgifter från en hemlig medlemslista på Hammarö har kunnat hamna i obehöriga händer. Tre ledande moderater på ön berörs av utredningen och de fick därför inte rösta på nomineringsstämman igår när den omdebatterade nya valsedeln inför höstens kommunval klubbades igenom.

De tre det handlar om är Hammarömoderaternas ordförande Björn Hörgren, fullmäktigeledamoten Filip Gille och kommunalrådet Leif Sandberg.

Värmlandsmoderaternas styrelse ska fortsätta diskutera fallet nästa vecka, innan man bestämmer om det ska skickas vidare till partistyrelsen som kan ta beslut om eventuella uteslutningar.

Värmlandsmoderaternas ordförande Hans Eriksson säger till P4 Värmland att de förklaringar han har fått hittills av Björn Hörgren inte är bra nog.

– Vi känner oss inte komfortabla i svaret. Vi kommer att ta ställning till om vi ska föra det vidare till partistyrelsen på nästa styrelsemöte om några dagar, säger Hans Eriksson.

Det är enbart ordföranden Björn Hörgren och Leif Sandberg, som är gruppledare i fullmäktige, som har rätt att ha tillgång till uppgifterna i medlemsregistret.

Men igår kom anklagelser fram om att Filip Gille har använt adresser från registret när han gjorde mejlutskick och pläderade för nomineringskommitténs förslag till valsedel och mot den alternativa lista som toppades av kommunalrådet Sandberg.

– Det här har gått till på ett sånt sätt att vi inte känner oss komfortabla med att det har gått till på rätt sätt. Vi ger nu de inblandade möjlighet att brevledes förklara hur det har gått till, säger Hans Eriksson.

Filip Gille själv nekade till anklagelserna när P4 Värmland ringde honom på torsdagen.

På torsdagskvällens nomineringsstämma klubbades nomineringskommitténs förslag till valsedel igenom med god marginal. En valsedel som toppas av läraren Charlotta Blom, som idag är ersättare i kommunens bildningsnämnd.