Skolledningen stoppade debatt med Sverigedemokraterna

1:03 min

Skolledningen på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna har stoppat en debatt som var planerad på skolan mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Skolan kunde inte garantera säkerheten sedan Ung vänster i Eskilstuna uppmanat till blockad, säger Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna, Kim Fredriksson på sociala medier.

– Vi känner att vi inte kan garantera säkerheten. Det skulle vara en blockad. Ung vänster hade uppmanat till blockad, att Sverigedemokraterna inte skulle komma in på skolan. Vi ville inte chansa, säger rektorn Johan Ahlkvist.

Ung vänster i Eskilstuna hävdar att protesten mot debatten var ett initiativ från elever på S:t Eskils gymnasium, efter att två lärare bjudit in Sverigedemokraterna till skolan.

Enligt ungdomsorganisationen så hade elever kontaktat Ung vänster eftersom de kände sig upprörda och illa berörda av att Sverigedemokraterna skulle komma och sa att de inte kände sig trygga.

Ung Vänster uppger att organisationen då tog beslutet att låta de elever som ville protestera via Ung vänsters Facebooksida. De ville inte protestera i eget namn eftersom de kände sig rädda för repressalier från skolan, menar Ung vänster.

Eleverna i samhällsprogrammet har fokus på valåret och tanken är de ska få träffa representanter för de olika politiska partierna. I går var det debatt med SSU och MUF. Johan Ahlkvist hoppas att debatten mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ska kunna bli av under de kommande veckorna. Han anser att det är en fråga om demokrati.

– Det är riksdagspartierna som vi bjuder in och numera är Sverigedemokraterna ett riksdagsparti och de finns också representerade i kommunfullmäktige i Eskilstuna.