Polisens teori

Nässjömördare sköt fel person

1:42 min

Det fanns ingen hotbild mot Nässjöparet som besköts den 3 februari förra året. Polisen tror istället att mördaren gick in i fel hus. Det framgår av utredningen som blev offentlig i dag.

Runt tio månader efter mordet på en 61-årig man i Nässjö och mordförsöket på hans 59-åriga fru kunde två män med koppling till kriminella nätverket Original Gangsters häktas för inblandning i de grova brotten.

Men vilket var motivet? Ja, polisen fick in tips från personer som förde fram en förväxlingsteori. De trodde att det var en annan man i samma område i Nässjö som var det egentliga målet för OG-medlemmarna.

OG sysslar enligt boken Svensk Maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson med utpressning och indrivning av skulder. En man från Nässjö tros ha kontaktat OG för att få hjälp att driva in pengar från personer han hade ouppklarade affärer med. Mannen ska sedan inte ha betalat OG för jobbet. Denna man tros ha varit den rätta måltavlan. Men gärningsmannen gick alltså in i fel hus.

I Nässjö och på sociala medier har det tidigare spekulerats om en annan förväxlingsteori; att en man med samma för- och efternamn som mannen som sköts var den som egentligen var måltavla. Men i förundersökningen som blev offentlig i dag i samband med att åtalet väcktes så skildras en helt annan förväxlingsteori alltså.

Efter att polisen fick tips om att det kunde skett en förväxling så utreddes den påstådda utpressningen från 2010 och det visade sig stämma att mannen från Nässjö anlitat OG för att driva in en skuld. Därmed stärktes alltså teorin om en förväxling.

Mannen som egentligen skulle ha skjutits har också åtalats i dag, för flera fall av grov utpressning, för att ha försökt driva in en skuld från två företagare med hjälp av OG. Han har i dag skyddade personuppgifter.

Den 31-årige man som nu åtalats för mord och mordförsök i Nässjö nekar till brott och hans advokat Lars Brandel säger så här om förväxlingsteorin:
- I min värld är det ju märkligt om man nu inte fått betalt att man skickar ut folk för att avliva den man inte fått betalt av för då får man ju aldrig något betalt.