Känslomässiga vittnesmål övertygar jurister

1:56 min

Barn som uttrycker känslor under en rättegång upplevs som mer trovärdiga. Det visar ett psykologiskt experiment bland juridikstudenter.

I experimentet fick 155 blivande jurister se inspelade vittnesmål med två barnskådespelare, som berättade om mobbning.

Barnen spelade både en känslosam och en neutral roll inför olika grupper av försökspersoner. Detta för att kontrollera mot kön. Med hjälp av olika skattningsformulär kunde man se hur barnens trovärdighet bedömdes.

- Vi fann att försökspersoner som tittat på barnen när de uppträdde emotionellt bedömde dem som mer trovärdiga. När de inte spelade på sina känslor bedömdes de inte som lika trovärdiga, även om barnen sade samma saker, säger psykologforskaren Sara Landström vid Göteborgs universitet.

Sara Landström har gjort flera liknande studier med bland annat våldtäktsoffer. Hon har funnit att det finns en emotionell faktor som kan inverka starkt på bedömningen av trovärdighet i rättegångssammanhang.

Vad kan då rättsväsendet lära av den här studien?

- Man ska försiktig med att lita för mycket på sina föreställningar om hur en trovärdig person ska låta, säger Eric Bylander som är docent i processrätt vid Uppsala universitet.