Vapenvila mellan Gaza och Israel verkar hålla

2:37 min

En skakig vapenvila mellan Gaza och Israel ser ut att hålla. I morse sade en israelisk militärtalesman att det har varit tyst under natten, inga inkommande raketer över södra Israel. Islamiska Jihad avfyrade 90 raketer mot Israel i onsdags, 60 landade i Israel.

Båda sidor anklagar varandra för den senaste upptrappningen, den allvarligaste på ett och ett halvt år. Men även om vapenvilan håller, finns det krafter bortom Islamiska Jihad och Israel som påverkar läget.

Trots ett konfrontatoriskt tonläge, där båda sidor gjort hotfulla uttalanden, så vill varken Israel eller Hamas eller Islamiska Jihad se en upptrappning av konflikten, menar bedömare.

Israels nationella säkerhestrådgivare, Uzi Dayan kallade Israels svar på raketerna för en avskräckningsåtgärd.

– Vi svarar med kraft för att återupprätta terrorbalansen, men inte så brutalt att den andra sidan känner sig föranledd att svara alltför våldsamt, sade Uzi Dayan.

I Gaza har Hamas under ett och ett halvt år hindrat militanta grupper från att avfyra raketer mot Israel.

Statsvetaren Naji Sharab i Gaza säger till nyhetsbyrån AFP att Islamiska Jihads raketbeskjutning de senaste dagarna inte kunnat äga rum utan Hamas klartecken, men att Hamas inte vill ha en upptrappad konfrontation, utan att syftet framförallt var att dra till sig uppmärksamhet.

Gaza och Hamas har drabbats hårt av de geopolitiska förändringarna i regionen det senaste året efter bland annat avsättandet av Egyptens president Mohamed Mursi - och bakslaget för de sunnimuslimska rebellerna i Syrien.

Hamas valde för två år sedan att distansera sig från shiamuslimska Iran och från beskyddaren Bashar al Assad i Syrien. Hamas naturliga allierade var istället de sunnimuslimska rebellerna i Syrien.

Hamas flyttade sitt högkvarter från Damaskus till Qatar och kände luft under vingarna med stöd av Qatars pengar och Egyptens islamistiska president. Nu är allt detta förändrat. Mursi har avsatts och Egyptens militäruppbackade styre bidrar gärna till att Hamas isoleras ytterligare.

Regimen i Damaskus - tillsammans med Iran och Hizbollah har flyttat fram sina positioner på bekostnad av rebellerna i Syrien.

Islamiska Jihad, däremot, har inte klippt banden till Iran och det finns bedömare som tolkar den gångna veckans upptrappning som ett sätt för Iran att visa tänderna på nytt.