Svenska och palestinska kvinnor möts på teaterscenen

2:02 min

I kväll är det svensk premiär för det internationella samarbetsprojektet "Making Senses" på Sagatetatern i Umeå.

Det är Al-Harah Theatre i Betlehem och Ögonblicksteatern i Umeå som tillsammans har skapat en teaterföreställning med utgångspunkt från intervjuer med kvinnor i Palestina och Sverige. Pjäsen behandlar villkor kopplade till kön och funktionalitet i de båda länderna och för manuset svarar dramatikern Gustav Tegby. Urpremiären ägde rum den 12 september i Betlehem och därefter följde en turné på Västbanken. Kulturnytts Kerstin Berggren besökte en repetition inför den svenska premiären.

- Det är faktiskt helt magiskt hur bra samarbetet mellan oss två har fungerat, svarar den palestinska regissören Raeda Ghazaleh från Al Harah Theatre i Betlehem på frågan hur det varit att vara två regissörer vid arbetet med föreställningen "Making Senses" - hon själv och svenska Johanna Salander, som är konstnärlig ledare för Ögonblicksteatern i Umeå.

- Jag tror att det har att göra med hur kvinnor arbetar. Kvinnor hittar språket lättare och ser olika vägar att kommunicera, kompromissa och skapa tillsammans.

"Making Senses" kan beskrivas som en lekfull pjäs - mångfacetterad, sorglig och rolig om vartannat. Den bygger på intervjuer med kvinnor i Sverige och Palestina, kvinnor som har olika kulturella bakgrunder, åldrar och identitet och också olika typer av funktionsnedsättningar. Med andra ord kvinnor vi sällan möter på teaterscenen.

- För oss har det varit mycket intressant att arbeta i ett projekt där gruppen består av såväl professionella skådespelare som nybörjare på scenen, liksom av skådespelare med olika typer av funktionsnedsättning, säger Raeda Ghazaleh.

På scenen möts fyra olika språk. För Shareehan Hadweh är det första gången hon står på en teaterscen och hon tycker att hela projektet är oerhört intressant och spännande. Sex skådespelare porträtterar sex kvinnor med olika funktionsnedsättningar . Även för skådespelaren Mirna Sakhleh är det här internationella samarbetsprojektet mycket givande på olika sätt.

- Det är utvecklande, utmanande och roligt på samma gång, säger hon, och påpekar att det som är så bra med teater är att den har ett helt eget språk och att det inte existerar några geografiska eller politiska gränser.

Efter ett antal föreställningar i Umeå med premiär nu på fredag den 14 mars så blir det turné till Skellefteå, Sundsvall och Stockholm.