Kristianstad

Skatten i fokus för pensionärer

1:37 min

Skånska pensionärer har i dag träffat politiker. Pensionärernas riksorganisation, PRO, hade bjudit in riksdagspolitiker för att få svar på vad de vill. I Kristianstad var skatten ett hett ämne.

– Jag skulle gärna vilja veta när de tänker återställa skatten så att alla i Sverige betalar samma skatt, säger Gertrud Hansson från PRO i Vä.

– Jag vill höra vad politikerna har att säga om de pensionsfrågor vi har, och speciellt då om våra skatter, säger Per-Erik Persson från Everöd.

– Det är inte rätt att vi ska betala högre skatt, tyckte Elsa Stark från Ärkelstorp.

Skatten för pensionärer ville de allra flesta ville veta mer om, när sex riksdagspolitiker kom till Sommarlust, Folkets Park i Kristianstad i dag.

Många av de inbjudna PRO-medlemmarna var upprörda över det faktum att dagens pensionärer beskattas högre än löntagare.

– Det är diskriminering, säger en kvinna jag talar med.

Alla partier som fanns representerade vid dagens debatt vill ändra på skatten för pensionärer.

– Kristdemokraterna vill att det ska vara lika beskattning för dem som arbetar och dem som har pensioner, sade Tuve Skånberg (KD).

– Klyftan ökade ytterligare efter i höstas med det senaste jobbskatteavdraget så det är helt klart så att det behövs en annan politik, svarade Annelie Karlsson (S).

En man som jag talar med efteråt klagar över att det numera är praktiskt taget omöjligt att skilja partierna åt, och att de lovar samma saker.

De drygt 70 debatterna som förs runtom i landet i dag är PRO:s initiativ. Förbundets ordförande i Skåne Göran Göransson hoppas att pensionärerna blir en grupp som uppmärksammas i årets valrörelse.

– Man får inte glömma bort att det är nästan 25 procent pensionärer i det här landet. Vi borde ju höras när vi är så pass många, säger han.