Motala

Motalabo åtalas för skyddande av brottsling efter mord i Nässjö

2:25 min

Drygt ett år efter ett mordet och mordförsök i Nässjö väcktes i dag åtal mot två misstänkta män, varav en är en 21-åring från Motala.

Enligt åtalet om mordet i Nässjö blev både den då 61-årige mannen och hans 59-åriga hustru skjutna i huvudet. Gärningsmannen ska sedan fått hjälp att fly till flygplatsen i Köpenhamn.

Både kvinnan och mannen sköts med ett hittills okänt vapen av kalibern 7,65 mm. Kvinnan fick bestående skador medan mannen avled.

31-åringen åtalas i detta fall för mord och mordförsök. 21-åringen från Motala åtalas för skyddande av brottsling, av den grövre graden. Han ska, enligt åtalet, kört 31-åringen från platsen trots att han haft "insikt om att XX har begått mycket allvarliga brott".

Han körde via Bredaryd i Värnamo kommun till flygplatsen i Köpenhamn i Danmark, enligt åtalet.

Enligt åklagaren finns det omfattande bevisning mot de båda männen. Det handlar om en rad vittnesförhör, samt en möjlig motivbeskrivning till ett annat mål gällande utpressning. Dessutom finns en presentation av organisationen Original Gangsters, OG. Totalt handlar det om 86 punkter av skriftlig besvisning.

Båda de nu åtalade ska ha tillhört det kriminella nätverket OG. 31-åringen är tidigare dömd till fängelse flera gånger, bland annat för grovt vapenbrott och bedrägeri.

Motivet ska enligt åtalet ha med utpressning att göra och har koppling till en tredje man som väntas åtalas i dag för grov utpressning.

De båda misstänkta gärningsmännen åtalas i dag också för inblandning i mord och mordförsök i Bergsjön i Göteborg. Bland bevisningen för att de brotten ska hänga samman med brotten i Nässjö finns en chatkonversation.