Korrerapporten i P3

Kritik mot Londonpolisen: stoppar svarta personer oftare

11 min

I London kan polisen stanna och visitera folk, även om de inte misstänker något brott. Nu kommer kritik mot att svarta personer stoppas oftare än andra.

Brittisk polis har blivit kritiserad av bland andra organisationen Equality and human rights commission för sin metod ”stop and search”. Det är en metod som i vissa fall ger polisen rätt att stoppa och visitera människor utan att det finns någon konkret brottsmisstanke.

Kritiken handlar bland annat om att svarta personer skulle stoppas oftare, något som londonbon Joshua Gordon menar stämmer. Han har själv varit med om att bli stoppad upprepade gånger:

– De visste att jag inte var terrorist. Det kom till en punkt där jag såg dem innan de såg mig. Det är pinsamt. Folk tror automatiskt att du har gjort något när du blir stoppad och visiterad offentligt, säger Joshua Gordon.

Men att svarta skulle stoppas oftare är inte sant, säger engelska polisen. De menar att polisen har blivit mer träffsäker och stoppar färre personer nu, samtidigt som fler av de stoppade faktiskt blir gripna.

– Vi är på väg att bli mer effektiva. För hela poängen är så klart att få tag i folk som begår brott, vi vill inte besvära och trakassera oskyldiga, säger Simon Rotherham på Scotland Yard i London.