Fler pensionärer söker skuldsanering

1:41 min

Allt fler pensionärer ansöker om skuldsanering. Skälen kan vara flera, exempelvis låg pension eller att lånen blir för tunga när partern har avlidit.

I Sala möter kommunens budget- och skuldrådgivare Christina Lundin Hellström äldre som har svårt att klara ekonomin och vill ha skuldsanering.

Hon ser en ökning de senaste åren.

– Ja, det som har ökat - och ökningen började framförallt 2012 och 2013 - är pensionärer, ålderspensionärer.

– De blir fler och fler som kommer till mig och vill ansöka om skuldsanering, säger Christina Lundin Hellström till P4 Västmanland.

Mitt i stan, på Stora torget i Sala, sitter Christina Lundin Hellström, kommunens budget- och skuldrådgivare.

Av de omkring totalt 46 ansökningar om skuldsanering som hon skickade in till Kronofogden år 2013 var fler ansökningar än tidigare år från personer över 65 år.

– Procentuella ökningen är flera, flera hundra procent, så mycket kan jag säga, säger Christina Lundin Hellström.

– Förr har det det har varit enstaka om året. Förra året så kan det av de 46 ansökningar jag skickade in till skuldsanering ha varit tio-femton stycken från ålderspensionärer.

Vad handlar det om för skulder och summor?

– Många gånger som pensionär så har du inte så stort betalningsutrymme.

– Skulderna har varit alltifrån 200 000 - 300 000 till några miljoner eftersom det har varit företag inblandat, säger Christina Lundin Hellström.

Skälen till att man har skulder och har svårt att klara av dessa och ansöker om skuldsanering kan vara många, enligt Christina Lundin Hellström.

– Om man tittar på pensionen: den är jättelåg, det är inte så mycket pengar som man får. En del har blivit ensamma, partnern har avlidit och så blir man själv kvar och så ska man betala alla utgifter.

– De här lånen som man har klarar av att betala när man har varit två stycken, går inte längre när man är ensam.

Enligt Kronofogdemyndigheten ansökte totalt 9 255 personer i hela landet om skuldsanering år 2013 och 1 677 personer var över 65 år.

Under år 2012 var det 1 506 personer över 65 år som ansökte om skuldsanering av totalt 9 027 ansökningar.

Vad tycker du om att allt fler pensionärer ansöker om skuldsanering? Kommentera och skriv gärna vad du tycker!