Lyssna på ljudfilerna t o m 3 maj 2014

En klassiker om att leva under Stalins terror: "Det tomma hemmet" av Lidia Tjukovskaja

Lidia Tjukovskajas roman "Det tomma hemmet" är en modern klassiker med en dramatisk historia. Romanen skrevs under Stalins värsta terrorår under 30-talet, men manuset hittades av en slump först 1957.
Vi lär känna den oförvitliga medborgaren Sofia Petrovna Lipatova som bara ska rätta till ett litet missförstånd som drabbat hennes älskade son Kolja som är mönstersovjetmedborgare.
Maria Hörnelius läser.
 

Det tomma hemmet utspelar sig under 1937 i Leningrad där vi möter änkan Sofia Petrovna Lipatova. Hon är mycket stolt över sin son Kolja som är mönsterstudent och medlem i ungdomsförbundet Komsomol.
Kolja blir plötsligt arresterad och Sofia Petrovna tror att en förväxling eller något annat missförstånd har skett. När hon hamnar i ändlösa köer för att få reda på vad som hänt hennes son, är hon förundrad över hur normala och vanliga människorna i köerna ser ut – de är ju anhöriga till terrorister eller till personer som gjort sig skyldiga till allvarliga brott, till skillnad mot henne själv som bara har ett litet missförstånd att reda ut…

Lidia Tjukovskaja  (1907- 1996) som växte upp då Sovjetsamhället började ta form, har själv erfarenheter av att bli gripen och fängslad. Hon påtalade valfusk i ett studentval och straffades med ett drygt års förvisning.

Under 30-talet arbetade hon på ett förlag och eftersom hon var ”tvivelaktigt element” trängdes hon undan från sin tjänst och hennes man försvann.  Långt senare får hon reda på att han avrättats i en skenrättegång. Det var den vintern – den första krigsvintern 1939-1940 – som Lidia Tjukovskaja skrev berättelsen om Sofia Petrovna.

Manuset skrevs i ett enkelt skolhäfte som gömdes undan och försvann. Det hittades inte förrän 1957.  Tjukovskaja försökte bli publicerad men ämnet var känsligt trots politiskt töväder. Berättelsen spreds illegalt genom s k samizdat-utgåvor. 1965 trycktes romanen i Paris, först 1988 blev den tillgänglig för ryska läsare.

Maria Hörnelius har en drygt 40-årig karriär som skådespelare, regissör och sångerska. Senaste TV-rollen hade hon i Gynekologen från Askim, hennes långa samarbete med skådespelaren och dramatikern Kent Andersson (1933 – 2005) har resulterat i ett hyllningsprogram med texter och musik som även finns som bok och skiva.

I tolfte och sista avsnittet pratar följetongens producent, Mia Gerdin, med Nils Håkanson på Ruin förlag.  Det är han som reviderat texten och skrivit efterordet till klassikern Det tomma hemmet.