NYHETSLISTAN

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Godkänt, koll eller impa - hur bra koll har du?

Godkänd:

På denna plats denna vecka hamnar nåt som inte är lokalt det minsta. Men det skiter jag i. För att utrikeskorrespondenten Nils Horner mördades på öppen gata i Kabul har berört, inte bara oss här på P4 Kronoberg utan många av er som lyssnar och läser. Och därför tycker jag att det här är veckans viktigaste nyhet. Och den sorgligaste. Sveriges Radio och Sverige har förlorat en stor journalist och berättare. Och det som gör det så fruktansvärt är att han gjorde det för att han ville ge oss kunskap, kunskap om vad som händer i Afghanistan. Det är stora risker våra fantastiska utrikeskorrespondenter tar varje dag. Men samtidigt, om ingen tog riskerna, hur skulle vi då få veta nåt?


Koll:

Boken "I Last och lust" som gavs ut av RFSU 1982 kom i fokus i måndags, efter vår rapportering om att den trots att den innehåller grova barnpornografiska bilder går att låna på Växjö stadsbibliotek. Eller snarare gick. För som du säkert har koll på så stoppade kommunen utlåningen några timmar efter vår publicering. För enligt polisen är det olämpligt att barn får förekomma på det sättet i en bok som är för allmänheten. Sprider någon som äger boken bilderna vidare kan man dessutom dömas till långa fängelsestraff.

Och på exempelvis Kungliga biblioteket i Stockholm går den inte att låna och där han man till och med låst in boken. Nu går den alltså inte att låna på bibblan i Växjö heller och polisen uppmanar nu dessutom personer som äger boken att riva ut sidorna eller ta bort bilderna på barnen.

Impa:

I tisdags kom domarna som säger att Växjö kommun får böta 325 000 kronor för att ha gjort inköp utan upphandling. Det här är en direkt följd av P4 Kronobergs granskning förra året av tekniska förvaltningen. Efter den gick Konkurrensverket till domstol med fem avtal där tekniska förvaltningen i Växjö brutit mot upphandlingsreglerna.

Guldstjärna nummer ett får du om du dessutom vet att Växjö kommun bestämt sig för att inte överklaga domarna. Ytterligare en guldstjärna får du om du vet att Karin Ernstsson som var den som efter ett tips grävde fram allt det här, nu har chansen att vinna den så kallade Guldspaden för det arbetet. Guldspaden är ett pris som delas ut till journalister "som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till." Så nu håller vi tummarna för att hon vinner den dära spaden nästa helg.

Kolla in några tidigare listor: