
100 röster om #deladeturer
Hej, vår enkät om #deladeturer i landet är nu avslutad.
Vi är varmt tacksamma för alla svar vi fått. Och flera av de berättelser och tips som nått oss arbetar vi även vidare med journalistiskt. Här kan du ta del av flera av de berättelser vi fått lov att publicera på nätet.
1. ”Delade turer är det som alla kollegor inom hemtjänsten pratar mest om när vi diskuterar saker vi vantrivs med på jobbet. Ingen vill jobba delade turer och alla är rörande överens om - även chefen - att de borde avskaffas, men vi får bara höra att det inte finns resurser till det. Delade turer sliter ut människor och tvingar oss till oresonligt långa arbetspass med oavlönade ”dötimmar” mitt på dagen. Man har inte tid att göra någonting under den tiden. Budskapet vi får är att vår tid är värdelös, vi ska snällt stå och vänta med mössan i näven tills brukspatron behöver oss igen.”
/vårdbiträde, Umeå
2. ”Att jobba en delad tur är en påfrestning på personalen. Det är tungt psykiskt och fysiskt, man är med i arbetets alla tunga moment under dagen. Till detta ska man ofta jobba dagen efter eller jobbat några dagar innan. Har man oturen att bo långt från jobbet kan man få någon timmes rast mitt på dagen, som man sitter av. Alla har inte möjligheten att åka hem, man kanske jobbar på landet där det inte finns något att göra. Har man tillgång till vilorum, kan det vara fler som vill vara där så man kanske sitter i bästa fall i en fåtölj i personal matsalen.”
/Undersköterska, Gotland
”Om man har barn så hinner man knappt se dom”
3. ”Delade turer är det värsta som finns i jobbet. På mitt jobb så slutar man 12 på dagen och börjar 16 igen. Under den tiden så ska man hinna äta lunch och middag. Och om man har barn så hinner man knappt se dom. Jag kan tänka mig att det är svårare för dom som är ensamstående. Att hinna med allt mellan dom 4timmarna. Då har jag inte räknat med en restid till och från jobbet. Sen att man kör bilen kanske fram och tillbaka.”
/Undersköterska, Gotland
4. ”Efter att jag i Juli 2013 började jobba i Sundsvalls kommun i hemtjänsten har jag fått erfara att det är otroligt mycket delade turer. Och facket säger att de upplever att de delade turerna har ökat i antal snarare än minskat. Alltid är det en av helgdagarna som man jobbar delad dag. Och det påverkar hela ens privatliv, man finns tillgänglig för arbetsgivaren hela dagen trots färre timmar betald lön! Det måste organiseras om! Går lägga t.ex. Aktivitet/social samvaro på dessa tomma timmar över dagen osv. Många av personalen har en bit att åka till/från jobbet dessutom så det blir dubbla resor dessa dagar = ökade omkostnader för arbetstagaren. Och stressen att inte kunna koppla av på de ”lediga” timmarna. Nej, det är bara elände med delade turer!”
/Undersköterska, Sundsvall
”Både psykiskt och fysiskt påfrestande”
5. ”Delade turer äventyrar säkerheten och kvaliteten i vården! Dubbelpassen - som de också kallas - är både psykiskt och fysiskt påfrestande. Under pass nr 2 för dagen klarar man inte av att ge brukaren det fulla stöd och den fulla uppmärksamhet som man annars gör. Hur mycket människa är man sedan när man väl slutar för dagen och kommer hem? Delade turer kan i längden förstöra familjeförhållanden och ökar risken för att man ska hamna i en utmattningsdepression. Det är krävande att jobba inom vården. Vi behöver ordentlig vila och en realistisk möjlighet att ladda upp våra batterier.” /Vårdbiträde Gotland
6. ”Vi har sammanlagt 7 delade turer mån-fre. Vi är en personalgrupp på 6, vilket betyder att du har 1-2 delade turer per vecka. Det är jobbigt att ha delade turer för man träffar inte sin familj. När man är hemma emellan passen blir det att man får gå hem och göra 'kvinnogöra'. All jämnställdhet man hade är borta eftersom detta jobb innebär inte bara delade turer utan långa helger och många kvällar. När sambon ska va hemma med barnen på kvällen blir det ganska självklart att man ändå gör hemmasysslorna när man är ensam.” / omsorgsassistent, Oskarshamn
”För oss fungerar det perfekt”
7. ”Vi har tidssökning på jobbet. Jag söker delade tjänster och får det. Då är jag ledig 4 timmar mitt på dagen. Då åker jag hem. Går ut med våra hundar, äter lunch och hinner med lite annat också. Visst blir det långa dagar. En normal arbetsdag kan börja 6.30 och sluta 18.30. Men då är jag ledig 4 timmar mitt på dagen. För oss fungerar det perfekt. Alternativet är hunddagis till 3 hundar och det känns som om det skulle bli alldeles för dyrt.”
/Bussförare, Stockholm
8. ”Man undrar hur allt kommer att sluta! Personligen älskar jag mitt jobb men trots det funderar jag starkt på att leta efter annat. Snart orkar man inte mer, fruktansvärda villkor och löner med tanke på de arbetsuppgifterna och arbetstider man har. Personligen hade jag hellre haft kvar de delade turerna och slippa jobba varannan helg. Arbetsgivarna och politiker verkar inte förstå att vi har ett liv utanför jobbet, en familj vi också vill umgås med. Mitt nya schema ser hemskt ut, undrar om politikerna hade velat arbeta så. Sluta 23.00 och börja 08.00 nästa dag.... jobba varannan helg... det hade de inte velat göra ens med de löner de har idag. Inte med min lön! Tråkigt när man är 30 är gammal och har värk i kroppen av rent utmattning. Gäller att jobba tills man blir 65 eller var det 75??? :( ”
/Undersköterska, Borås
9. ”Deladeturer är ett modernt slaveri där personalen utnyttjas till max. Vi jobbar 07.00-12.00 och 16.30-21.30 Många har inte bil och tvingas att tillbringa sin tid på arbetsplatsen. Personalen har minskats till det minimala vilket innebär att på helgerna jobbar vi flera arbetstimmar än på vardagarna. Utöver delade turer har vi även långa heldagarspass från kl. 08.00-20.00 och jag vet arbetsplatser där arbetstiden är från 07.00-21.00. Utveckligen inom äldreomsorgen vad gäller personaltätheten har dragits till botten. Vi har omänskliga arbetstider samt väldigt tuff arbetsmiljö med mycket stress och pga. av detta har sjukskrivningar ökat och när vi inte får ersätta sjukluckor blir kvarvarande personal ännu stressade vilket leder till ännu flera sjukskrivningar. Personalen känner sig allmänt utnyttjade och uppgivna. Denna yrkens gruppen har fått mest stryk av spariver vilket har pågått flera år nu.”
/Undersköterska, Borås
”Förhindrar mig att både lämna och hämta barnen”
10. ”Delade turer förhindrar mig att både lämna och hämta barnen på förskolan. Min fru får alltså ta den biten, och eftersom hon är arbetslös finns det ytterst få jobb att söka där arbetstiderna är så flexibla. Min arbetsgivare skiter fullständigt i om jag behöver byta arbetspass.”
/Bussförare, Stockholm
11. ”De delade turerna sliter både fysiskt o psykiskt på kroppen. Jag jobbar med dementa och det är ett både fysiskt o psykiskt tungt jobb...de jag vårdar förtjänar att jag är med till 100 procent och det kan man inte när man jobbar delad tur....tyvärr så har de blivit fler sedan rätten till heltid kom för att ha möjlighet att få ihop dina timmar så måste du ta en delad tur ...eftersom man har kanske 75 procent på schema och 25 procent i flyt för att komma upp i heltid...så man får alltså jaga sina timmar. ..om det ska gå att få folk att jobba med detta så måste det bli drägligt att jobba både lönemässigt och kroppsmässigt för som det är nu så är kroppen slut redan vid 40”
/Boendeassistent, Gotland
12. ”Jobbar varannan helg. Har en delad tur var 4:de vecka. För mig är det en för mycket. Finns ensamstående mammor som måste lämna på nattisdagis kl. 06.45 en lördag och hämta på söndag kl. 14.15 eftersom de har en delad tur på lördagen.”
/Undersköterska, Strängnäs
”Valet är: Heltidsanställda med delade turer eller deltidsanställda”
13. ”Delade turer kan försvinna men då ökar deltidsarbete i samma utsträckning. Det måste man vara medveten om när man diskuterar delade turers vara eller icke vara. Ofta handlar diskussionen som om det var möjligt att ta bort dessa jobb utan att någonting annat försämras. Valet är: Heltidsanställda med delade turer eller deltidsanställda.”
/Trafikplanerare, Stockholm
14. ”Egentligen finns det inte mer att skriva än att det är hemskt med delade turer. De sliter på kroppen, tär på familjelivet och humöret. Tilläggas bör också att man dessutom jobbar varannan helg och de flesta röda dagar och storheter! Att man dessutom inte längre får önska sitt schema är otroligt stressande då det görs nya scheman var fjärde vecka. Man kan inte tacka ja eller nej i rimlig tid till inbjudningar och semesteransökningar får man svar på i bästa fall dagen innan man begärt semester. Hela vårdsektorn måste lyftas fram. Sanningen om tidspress, urusla scheman och dåliga löner måste debatteras på allvar!!”
/Undersköterska, Västerås
15. ”Oerhört trött efter ett pass delad tur. Själv så är jag oerhört trött dagen efter då jag ska upp igen och jobba 7.00. Vi har delade turer på helgerna. Vi har upp till 3 delade turer på 6 veckor. Min kropp mår inte bra att sådana långa pass fastän jag är ledig 4 timmar innan jag börjar igen. Jag tror på att man ska ha sammanhängande dagsturer och kvällsturer.”
/Undersköterska, Umeå
”Tror att det är en genusfråga”
16. Tror att det här problemet med delade turer är en genusfråga. Eftersom undersköterska är ett utpräglat kvinnoyrke sedan decennier, ses det fortfarande som ett kall. Vilken man skulle vilja gå till jobbet två ggr. om dagen, med obetalda timmar mitt på dagen? Politiker och fackliga företrädare borde ALLA gå en månad i våra fotspår på en arbetsplats för att se vilket jobb vi utför. Hade tänkt gå i pension vid 67, men jobbade bara ett år extra, då jag kände mig helt tom. Hade inte mera att ge, trots att jag älskat mitt jobb.”
/Undersköterska, Östersund
17. ”När vi från början fick delade turer så var det endast på helgerna. De infördes för att kunna fortsätta jobba var 3:e helg. Nu jobbar vi trots detta varannan helg o flera delade turer mitt i veckan. Min arbetsgivare säger att vi väljer detta själva när vi lägger våra egna scheman men annars får vi inte ihop vår tjänstgöringstid.”
/Undersköterska, Nässjö
”Som vikarie finns ingen gräns”
18. ”Som vikarie finns ingen gräns för hur många delade turer man kan förväntas ta, då det ständigt är personalkris på äldreboendet i Uppsala där jag arbetar. De delade turerna och personalbristen gör att det i grunden mycket givande arbetet med att vårda våra äldre och sjuka blir mycket mindre attraktivt.”
/Vikarierande undersköterska, Uppsala
19. ”Det är många timmar och väljer man att köra hem kostar det extra. Jag gör det fast under den dagen kör jag 14 mil annars bara 7 sammalagt. Men kan inte koppla av om jag ska vara kvar på min avdelning eftersom vi har de psykiskt tungt p.g.a. att vårdtagare skriker. m.m.”
/Undersköterska, Hässleholm
20. ”Arbetsgivaren ger mig två val: jobba varannan helg, eller jobba dubbelpass, delade turer och jobba var tredje helg - det är att välja mellan pest eller kolera. Dubbelpassen orkar vi egentligen inte med, och jag som bor en timmes resväg från arbetet måste stanna på jobbet och vänta ut mellantiden, obetald. Min tid är alltså tagen för given av min arbetsgivare, det är kränkande. Alternativet att jobba varannan helg blir det jag väljer, för att jag blir för utmattad av att jobba dubbelpass, men det är inte bättre. Jag tycker jag tillbringar all min tid på jobbet, får tacka nej till socialt umgänge och helgaktiviteter. Det är som om jag lever på och enbart för mitt arbete - som om arbetet i sig inte redan krävde hela mitt engagemang både fysiskt och mentalt. Varför inte överlåta helgerna till bemanningspersonal, så att de som jobbar heltid får ha fritid och helg samtidigt med familj och vänner?”
/Vårdbiträde i hemtjänsten, östra Göteborg
”Det är möjligt att ta bort de delade turerna”
21. ”Min erfarenhet som projektledare (ca 10 år) för införande av heltid är att det finns många ”förståsigpåare” i den här branschen. Min erfarenhet är att det går att ta bort de delade turerna utan att man får ökad kostnader och man kan införa heltid samtidigt! Vi håller just nu på med den enhet i Falu kommun som nog har svårast att få bort de delade turerna. Det är ett relativt stort korttidsboende för äldre där det jobbar sköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. De har en verksamhet som av naturliga skäl ger många delade turer. Min bedömning är att det nog blir svårt att få bort de delade turerna på grund av de speciella förutsättningarna, men det är möjligt. Vi har inte påbörjat något förändringsarbete än men jag tror att vi kan ordna det, men det blir inte lätt. Om vi får förändra verksamheten och flytta arbetsuppgifter över tid, anställa fler undersköterskor, sälja medarbetarnas tid där de tar vikariat på andra enheter, göra lite större skillnad mellan vardag och helgdag i bemanning mm så kan vi få bort dessa turer. Men tar man bort delade turer måste man samtidigt sätta ett max på hur långa pass man ska få ha. För arbetet blir väl inte lättare bara för att man får betalt hela dagen? Idag har vi 11, 12 och till och med 13 timmarsturer i Falun.”
/Projektledare för införande av heltid inom kommunal verksamhet, Falun
22. ”Jobbar som busschaufför i Norrbotten och kör åt länstrafiken. Vi har delade turer i stort sett varje arbetsdag. Fast hos oss kallas det uppehållstid och vi får en viss procent i ersättning men pga detta så har vi långa arbetsdagar. Normalt är ca 12 timmar varje dag.”
/Busschaufför, Älvsbyn, Luleå, piteå
23. ”Vi på SJ har ofta obetalda uppehåll mitt i våra turer, ibland på upp emot 10 h eller mer beroende på var i landet man kör tåg eller jobbar. Detta beror på att det enbart finns vissa ”peakar”, när många människor vill t ex åka fram och tillbaka till jobbet, som gör att då krävs det mer personal. Medan det mellan ”peakarna” knappt går några tåg alls. Det beror även på var i landet man har sin personal stationerad, om det är en ändstation där ordinarie personal inte finns utan man blir tvungen att stanna kvar över både dagen och natten för att kunna jobba ombord på första tågs avgång morgonen därpå. Kontentan av det hela är mycket tid borta från hemmet då man blir tvungen att ha sin fritid på annan station/stad än sin egen, där varken ens familj eller vänner finns tillgängliga. Dock utgår tid för en kvart varje timme som ersättning samt man har tillgång till ett dagrum/hotellrum under uppehållet. Ett exempel på min jobbtur idag är att jag börjar kl 8.12 från min hemmastation Västerås, kör ner mot Linköping och har sedan obetalt uppehåll från kl. 11.17-14.37 för att sedan köra hem mot Västerås och sluta kl 18.32.”
/Lokförare, Västerås
”Lätt hänt att man gör något misstag”
24. ”Jag jobbar från 8 på morgonen till 8 på kvällen med 1 timmas rast mitt på dagen, Passet föregås av en arbetstid från 12.00 till 21.15 och avslutas av ett pass från 7.00 till 15.30. Det största problemet är säkerheten, man är inte en särskilt bra fungerande personal framåt 17-18 när man jobbar den delade turen och definitivt inte när man jobbar dagen efter 7-15.30, det är lätt hänt att man gör något misstag i omvårdnaden och vid medicinutdelning.”
/Mentalskötare, Göteborg
25. ”När jag började inom vårdyrket så hade vi en personaltäthet på 1,1 personal/boende. Då gjorde vi allt från att lagade mat till att ge vård och omsorg, städ, tvätt, aktiviteter, dokumentation osv. Idag är personalbemanningen nere på siffror av 0.40 personal/boende. Då jobbade vi var tredje helg och hade väldigt sällan delade turer. När pengarna tröt så sparade man på våra gamla och vi fick börja arbeta delade turer på helgerna. Inte heller det höll så då införde man tätare helgtjänstgöring, 2 av 5 eller varannan. Nu har inte heller det hållit så nu finns det ställen som har varannan helg, delade turer vardag som helgdag och på det även deltider. Och man funderar varför ungdomarna inte söker sig till att utbilda sig inom dessa yrken? Inte konstigt! Detta dessutom för en lön som mer liknar en månadspeng. Det är mycket märkligt att man har pengar till konsulter och utredningar i det oändliga men inte till det som är grunden för allt. Mer personal! Alla politiker kan sluta låtsas att man försöker, det går inte utan att ge den bemanning som behövs. Idag är alla guldkanter borta från omvårdnaden för de gamla och tid finns för det mest nödvändiga men även i det prioriteras det. Det är konstigt att det inte går att hitta heltider och arbetstidsförläggning med löner som motsvarar värdet i arbetets innehåll på enbart skattesubventionerad verksamhet som bedrivs 365 dagar/år och 24 timmar/dygn. Dålig fantasi och ”huvudet i sanden-syndrom” påstår jag. Skärpning. Hoppas detta är en av valfrågorna som det också sätts fokus på.”
/Lokalkontorschef på Kommunal, Norrbotten
26. ”Delade turer tar oerhört mycket kraft. Du behöver två dagar för att vila ut. Man måste titta på det brett, de sliter hårt på kropp och psyke. Dementa och svårt sjuka gamla har ofta svår ångest. Dina barn ser dig inte på ett dygn. Helgen du arbetar är allt annat liv dött. Varannan helg och många stor helger ser ut så här. Så här ser de ut och ändå kan du inte leva av din lön.”
/Undersköterska, Kungsbacka
”Ska ta ansvar för patienten, vem tar ansvar för mig?”
27. ”Utbildar mig till undersköterska, känns inte bra med arbetstiderna. Att låta flera timmar i stöten bara gå till ingen nytta. Livet rinner bort, dessutom utan ersättning eller någon form av respekt. Har tidigare jobbat i industrin där arbetstider hålls samman i vettiga ”sjok”, lön efter förtjänst. Vård- och omsorgsyrket belönas med smulor ur Svea rikes skattkista. Troligtvis för att vård- och omsorg ses som rena utgifter/förluster, ett kvinnodominerat arbete och framför allt; man kan inte lämna en människa i nöd när man står inför den. Ansvaret ligger tungt på personalen; inom kommun och landsting, alltifrån personliga assistenter, hemtjänst, serviceboenden och sjukhus. Studielitteraturen
för vård- och omsorg är full av tankegångar runt professionellt bemötande, empati osv. Jag som blivande personal ska ta ansvar för patienten/patienterna, men vem tar ansvar för mig? Mina kolleger, yrkeskåren som ska sköta om Svea rikes invånare? Regering och riksdag oavsett politisk tillhörighet måste erkänna att kostnaderna för vård- och omsorg är; för det som varit, är och ska komma samhället till del. Människor. Pengar behövs, mer bemanning, bättre chefer, höjd status på yrket för nyrekrytering, möjligheter till kompetenshöjning. Medbestämmande i all ära, samla styrkorna först, ett starkt fack och en enad vision! Inte tusen och åter tusen individuella schemalösningar. ”Det är bara typiskt kvinnligt, det ska vara en man i år!!””
/Blivande undersköterska, Umeå
28. ”Vi har istället för delade turer långa pass, passen börjar 7.00 -21.00 med två raster under dagen. Det här har man fast man arbetar varannan helg, på de flesta arbetsplatser inom äldreomsorgen i kommunen. Allt beror på att vi är för lågt bemannade. Vi brukar få höra att det vore lättare att lägga scheman om alla hade 75%. Men ingen skulle överhuvudtaget ta upp påståendet vid tillsättning av en chef. Tänk om de gick ner till 75%, då skulle det kunna sparas pengar eller så skulle de inte behöva ha så många under sig. Nä det är skillnad på folk och fä. Samtidigt hör man hela tiden om att det inte finns några som vill arbeta inom vården och att det kommer bli problem i framtiden. Men vem vill ta ett arbete med usel lön samtidigt som du har dessa arbetstider?”
/Undersköterska, Timrå
”har ofta gjort allvarliga misstag under de pass jag arbetat delad tur”
29. ”Jag har ofta gjort allvarliga misstag under de pass jag arbetat delad tur, glömt att ge viktiga mediciner, blivit utsatt för fysiskt våld från personer med BPSD problematik. varit för trött för att dokumentera och rapportera rätt. Varit otrevlig såväl mot boende som personal. inte kunnat fokusera och koncentrera mig. Jag tror att man kan jobba heltid utan att ha delade turer, det gäller bara att planera!”
/Undersköterska, Uppsala
30. ”Jag jobbar i hemtjänst, vi börjar 7.15 kör till 14.00, hemma vid 14.30, får åka igen 16.00, alltså ledig mellan 14.30-16.00, 1,5 timme, annars 2,5 timme om vi är kvar i lokalen. det kallar inte jag delad tur, utan heldag!! vi kan inte vara kvar på jobbet, vi har bara en ”etta” (är 10 i personalgruppen!!) som grupplokal! där finns inget rum att gå undan till, det är ju annan personal i lokalen också, så det blir ingen lugn och ro. sen börjar vi 16.30-21.30 men blir oftast 22.00, sedan börjar vi vissa dagar efter detta passet kl. 7.00 dagen efter!! tala om att man inte har nåt liv! aldrig att jag rekommenderar detta jobbet till mina barn, dom är redan avskräckta för den delen!! Med vänlig hälsning. en TRÖTT undersköterska. (som också har det här ”sjuka” systemet med telefonrapporteringen över oss!) omänskligt! Skulle aldrig förekomma i sk. manliga yrken!”
/Undersköterska, Jönköping
”Delade turer är bra för omsorgstagarna och för oss skattebetalare”
31. ”Det finns två två sidor på detta mynt. Om förmiddagspasset vid heltid arbetar från 06:00 - 15:00 och eftermiddagspasset från 11:00 - 20:00 kommer det att vara dubbelbemannat mellan 11:00 - 15:00 då det är minst att göra. Den dubbelbemanningen är dyr och kommer inte vårdtagarna till del. De skulle istället behöva dubbelbemanning mornar och kvällar. Frågan är: Vem är personalen till för? Sig själva eller de som behöver hjälp? Delade turer är bra för omsorgstagarna och för oss skattebetalare.”
/Pensionerad politiker, Hylte
32. ”För min del har jag inget emot delade turer. Jag jobbar på annan ort med 2 mils avstånd enkel resa. När jag jobbat delad tur tar jag vilopausen till att ladda inför nästa arbetspass som att äta, vila kanske promenera eller uträtta ärenden. Jag ser inte det som ett problem och skulle ha fler om jag kunde men det bestämmer arbetsgivaren. Det ger ju mer tid att ha delad tur, särskilt på helgen. Nu är jag singel och bor med ett par katter, men jag förstår de som har familj med mindre barn. Att man ska behöva vara borta hela dagen eller fram/tillbaka. Tycker att frågan har stötts och blötts i evigheter - ska det vara delade turer eller ej. Vart tog valfrihet och flexibilitet vägen? Och frihet under ansvar??? som bortblåst!! Varför inte säga så här - de som vill ha delade turer kan välja det och de som inte vill kan välja bort det..! nej det går inte för arbetsgivaren själv sätter regler som de till slut stupar på - det är tidsregler, tidsbryt, och en massa lullull runtomkring... Ja annars så trivs jag i a f även om det kunde vara lite mer uppskattning ”uppifrån” ibland för att vi på golvet ror den stora skuta som det faktiskt är säkert i land. Lite mer tid till marginaler för oförutsedda händelser och för lite socialt umgänge skulle också vara önskvärt. Vi på golvet ÄR fantastiska och gör det bästa vi kan för att följa alla pekpinnar som kommer fallande uppifrån... Fram för mer frihet under ansvar och valfrihet.”
/Undersköterska, Ovanåker
”Är på min arbetsplats 40 timmar/månad utan lön”
33. ”Förut hade vi delade turer på dagen och lön för timmarna på natten men nu har vi fått en annan anställningsform och lyder under jouravtalet. Det innebär att man har 5 timmar jour på natten med en ersättning på 32,60/ timme. Jourtimmarna ingår inte i tjänstgöringsgraden. För mig innebär det att jag är på min arbetsplats 40 timmar/månad utan lön och utöver min heltidstjänst. Vi önskar att Karlskrona kunde göra som Falun, ge personalen lön för alla schemalagda timmar.”
/Vårdbiträde Karlskrona
34. ”Jag jobbar heltid i hemtjänsten , jobbar varannan helg med ett pass som är delad tur , oftast 7-13, 16-21.15. Jag har 4 mil till mitt arbete vilket är avgörande för att inte åka hem mellan arbetspassen. När jag börjar min arbetshelg kl. 14.00 på fredag till kl. 21.15 kommer jag hem kl. 22.00 - då sover mina barn . På lördagen jobbar jag 7-13 och sedan 16-21.15, då sover barnen på morgonen och kvällen. Börjar sedan kl. 7-16 på söndagen, träffar barnen kl. 17.00 på söndag kväll och från fredag kl. 7.30 då de åker till skolan. Arbetet styr verkligen familjelivet . Om jag inte hade haft någon delad tur skulle jag då ha kunnat träffat min familj mera.”
/Undersköterska, Linköping
”Våra äldre har rätt att ha det bra de sista åren”
35. ”Hör på programmet nu och hör uttalanden att det inte finns arbetsuppgifter mellan 12-17! Alla som jobbar inom äldreomsorgen vet att det hela tiden finns arbetsuppgifter som inte hinns med för att det är för låg personalstäthet. Samtal, utevistelse och hygien får hela tiden stå tillbaka. Förfärligt att en politiker har så dålig kunskap om äldrevården och tydligen tycker att det räcker med att få komma upp och ner ur sängen och mat. Våra äldre har rätt att ha det bra de sista åren. De har med sitt arbete bidragit till den vård och omsorg som borde vara en självklarhet. Ingen orkar göra ett bra arbete så många timmar i följd.”
/Boendestödjare och undersköterska, Katrineholm
36. ”Funkar jättedåligt med sambo och barn”
/Hemtjänsten, Arvidsjaur
37. ”I Bollebygd vill jag påstå att vi har det värre än delade turer, vi jobbar t.ex. på lördag 06.45-11.00 och 12.00-21.00 och på söndag 07.00-14.00 och 15.00-21.45, i bland kan man få delade turer även mitt i veckan. Det förekommer också i bland att man får två delade turer i veckan då man jobbar 06.45-14.00 och 16.00-21.00 sedan ska man dessutom jobbar ett långt helgpass på det. Min upplevelse på detta är att kortidssjukskrivningarna ökar, dom unga vill inte jobba så här, dom jobbar bara kvar tills dom hittar något annat, så om några år kommer vi att ha problem att få personal som vill jobba inom vården, och det problemet har redan börjat.” /Undersköterska, Bollebygd
38. ”Kör buss i SL-trafiken, och en av anledningarna till att jag trivs, är att jag har möjlighet att välja delade turer. Vi har ganska stressiga tjänster med mycket stillasittande, så det är underbart att ha några lediga timmar på dagen för återhämtning. Tilläggas bör, att jag har 5 min. restid till jobbet.”
/Bussförare, Värmdö
”En onödig kostnad för samhället”
39. ”Nackdelen med långa dagar är att man inte håller en 100%-ig kapacitet. Dagarna blir för långa helt enkelt. Risken är att man inte håller mer än 70-80% av effektiviteten. Kalkylera att det finns 10 delade turer som minskar kapaciteten hos arbetstagaren till 75% istället för 100%. En arbetstagare i det här fallet kostar arbetsgivaren 1000 kr/dag som 100%-ig effektiv arbetstagare. Går man ned i effekt på delade turer så kostar det arbetsgivaren 1250 kr/dag. Det innebär att dessa 10 arbetstagare multiplicerat med 1250 kr blir en kostnad på 12.500 kr/dag istället för 10.000 kr/dag som 100 procentare. Arbetsgivaren förlorar personaleffektiva 10 anställda 2.500 kr/dag. På 100 dagar 250.000 kr i utebliven kapacitet, vilket leder till misstag, trötthet och samarbetssvårigheter. Delade turer är helt enkelt en onödig kostnad för samhället. Skrota upphandlingarna när det gäller transport och vård/omsorg med människor. Människan är ingen produkt som man ska spara pengar på. Låt staten och skatterna göra samhällskostnaderna låga.”
/Bussförare, Stockholm
40. ”Känner mej lurad då politikerna lovade att delade turer skall bort. Nu ska dom minskas innan 2015. Det betyder att dom aldrig kommer försvinna. Gruvgubbarna skulle då aldrig tillåta att man gör det tyngsta jobbet förmiddag och eftermiddag och går hem obetalt några timmar mitt på dagen. När man har delad tur känns det som att man lika gärna kunde jobba timmarna där emellan också, man väntar ändå bara på att gå tillbaka till jobbet.. In med mer personal!”
/Vårdbiträde Luleå
”Antingen får man ge allt och bli totalt slutkörd eller så får man göra ett sämre jobb.”
41. ”Jag arbetar som undersköterska inom äldreomsorgen. Alla anställda har 5 veckors schema där alla veckor ser olika ut. Oftast arbetar man 2 av 5 helger. Min arbetsvecka har varit 6 dagar med en dag ledigt mitt i veckan. När man arbetar helg så börjar det oftast med att man jobbar fredag 13-21. Sedan lördag 7-17 o söndag 7-14 + 17-21. Dagen när man har delad tur så kommer man hem ett par timmar för att sedan åka iväg igen precis när man varvat ned. Ungarna är oförstående och det brukar oftast bli så att jag stannar kvar på jobbet hela rasten eftersom de blir ledsna när jag åker igen. Jag upplever att man oftast är helt slut efter jobbhelgerna och då är man oftast bara ledig en dag efteråt. Inom vården får man inte visa att man är trött och sur. Det är människor vi tar hand om och de ska få det bästa. Antingen får man ge allt och bli totalt slutkörd själv eller så får man göra ett sämre jobb. Kan tillägga att dagarna när man jobbar 7-17 så är man helt ensam mellan 14 och 17 då de andra är hemma på rast. Alltså har man själv allt ansvar för totalt 12 vårdtagare som behöver omsorg dygnet runt, tvätt, städ, dukning, kaffeservering, toalettbesök m.m Man springer oavbrutet under de timmar man är ensam. ALLA på mitt jobb hatar de delade turerna.”
/Undersköterska Jönköping.
42. ”För det första i min kommun så säger man att om vi inte arbetar delade turer får vi istället börja arbeta varannan helg. Alltså pest eller kolera. just nu är läget sånt att man håller på att dra ner på både platser och personal, och säger att pengarna är i princip slut, så att ta upp diskussionen om de delade turerna är inte att tala om. Jag tror att de delade turerna varken är bra för personal eller boende. I vår kommun som ligger i glesbygd pendlar rätt många människor till jobbet de hinner knappt hem och vända på sitt break. De som inte har körkort kanske inte alls kan ta sig hem på sitt uppehåll eftersom det är i vårt fall mest på helger som det förekommer delade turer så finns det inte kommunikationer vilken tid som helst, de får då gå till nåt vilorum och befinna sig på jobbet trots sk ledighet. Ensamstående mammor har det jättetufft med de delade turerna, de kommer hem och sen när kvällen kommer ska de iväg igen. Likadant även om de har familj men har mindre barn så blir de alldeles förtvivlade när mamma som äntligen kom hem nu ska gå igen. Efter en sån helg med delad tur är jag personligen helt slut med den vårdtyngd vi har idag. Människor är så sjuka idag så när man äntligen får en plats på ett boende har man oftast ett mycket stort vårdbehov. Det här valfläsket om vård och omsorg är oftast bara precis det: valfläsk!”
/Undersköterska, Örkelljunga
43. ”Är enormt trött på att vi i Sverige alltid utgår från rättigheter för den anställde och utifrån fackliga pådyvlade krav och arbetsrättsliga regler som är helt horribla. Någon gång måste man väl utgå från verkligheten - vilket är uppgiften och/eller uppdraget. Alla jobb har sin speciella karaktär och många blir mer och mer flexibla men kräver även personal flexibelt över dygnet men facken utgår från 1890-talets fabrikstider och villkor där alla dessutom blev kvar i samma uppgift hela livet. Vakna! Självklart ingen dröm att jobba i två pass men i medelhavsländerna jobbar man i delar fortfarande efter siestamodellen med ett par timmar stängt på dagen då man kan hämta barn, göra ärenden, vila m.m. Vi är så inskränkta i Sverige samtidigt som vi undrar varför jobben försvinner härifrån - vem vill ha svenska kravmaskiner som anställda när jobbet kan göras till 1/4-del av priset dubbelt så fort av andra länder? Och till alla stressade föräldrar som ”inte har tid med sina barn” vill jag bara säga... Barn som kommer förbi 10-12 år mår bra av att klara sig själva. Ni måste inte hänga på varje fotbollsträning!”
/Informatör, Linköping
44. ”Det att vara anhörig med den som har delade turer gör att man inte kan föra en normal dialog i hemmet. Det allt mynnar ut i är hela tiden - har jag gjort det eller inte, hinner jag, hur var det nu??”
/Byggare och anhörig, Örnsköldvik
”Man skänker bort sin tid”
45. ”Man fasar inför arbetspassen med delad tur. Jag stannar kvar på arbetsplatsen då det är för långt att åka hem. Försöker fördriva tiden men det är bara rastlös väntan. Tröttande och frustrerande fysiskt och psykiskt. Tar energi. Man är förbannad, redan lågavlönad och dessutom skänker man bort sin tid. Arbetsvillkoren har hårdnat och försämrats. Större krav och mindre inflytande. Tex det s k tvättstugeschemat där vi hade inflytande över vårt arbetsschema är konverterat till ett s k verksamhetsschema där schemat skrivs om var 6:e vecka utifrån verksamhetens behov. Det finns ej ekonomiska resurser att ta bort delade turer får man höra samtidigt som det flödar över av pengar i andra områden/grupper i samhället. Verkar vara en värderingsfråga snarare än finansiell att vissa yrkesgrupper ska ha sämre villkor och lön än andra.”
/Undersköterska, Stenungsund
46. ”Jag tycker inte om delade turer. Det är endast kommunen som tjänar pengar på detta sättet medans medarbetaren får offra en hel dag i tjänsten på bekostnad av att familjelivet blir påverkat. Man blir trött och sliten. En del åker långt till sitt jobb och blir då tvungna at stanna kvar på jobbet under den tid som man inte är i tjänst.”
/Undersköterska Trollhättan
”Läggs mer och mer arbetsbörda på oss, men det får ej kosta något”
47. ”I mitt fall: lämnar arbetsplatsen där vi just delat lunch, kommer hem (kör bil 2 mil) lagar lunch till familjen, hinner sedan förbereda/alternativt laga middag till familjen innan jag åker tillbaka (2 mil) för att där dela middag. Vi har oftast haft delade turer på helgerna. Sedan kan vi få höra hur vi skall göra dagarna trivsamma för våra äldre. Helgdagar ex midsommar skall det dukas extra fint, kläs stång, extra fina kläder och aktiviteter - helt löjeväckande då vi ALLTID är färre personal (delade turer) dessa dagar. Nä fy fasiken hur det håller på att vara inom omsorgen. Det läggs mer å mer arbetsbörda på oss, men det får ej kosta något. Enhetscheferna är små diktatorer som tävlar om att spara mest! Alltid på bekostnad av de s k medarbetarna. Söker semester som aldrig beviljas. Attityden hos arbetsgivaren är tyvärr att vi är så himla tärande för kommunkassan. Man ser aldrig vilket arbete vi gör. Ja just nu gnäller jag - men vet ni vad; Jag tror vi gnäller alldeles åt helsike för tyst! Hör ni det kollegor!??!!! Tack för denna offentliga stund! Hoppas debatten fortsätter, till ändringar skett. DÅ KANSKE VI FÅR FLER UNGA SOM SÖKER TILL VÅRD/OMSORGSSEKTORN!”
/Undersköterska, Storuman
48. ”Jag har följt utvecklingen inom vårdsektorn i Stockholm sedan 1970-talet. Har jobbat som timanställd under olika perioder. Min analys är att ett gigantiskt resursslöseri främst genom förändringssjukan som rått inom offentlig sektor senaste decennierna med följd att fotfolket blivit förlorarna. Stora summor har använts till huvudlösa strukturomvandlingar. Privatiseringarna med vinstkrav har bidragit. Mitt intryck är att tidigare gick pengarna mer direkt ut till verksamheten. Arbetet inom vård var lugnt och trivsamt , med högre kvalitet för brukarna, det var bonusen för låglöneyrket”
/Undersköterska, Stockholm
49. ”Sedan 20 år har kommunen styrts av (S) och det har länge varit krav på att tillgodose önskad tjänstgöringsgrad, men utan resultat och mest prat. Delade turer består, undersköterskor m fl delade turer får.”
/Ledamot i styrelse och fullmäktige, Åstorp
”Man har inte ens tid att få gå på toaletten”
50. ”Jag tycker det är väldigt påfrestande att jobba delade turer särskilt om man ska jobba dag dagen efter eller kvällen dagen innan eller om man har jobbat ett par dagar i sträck och slutar med delad tur. Jag som jobbar som vikarie har det ännu värre. Vi har inget stopp som säger att nu får du inte jobba fler timmar. Istället bokar de bara på. Man vågar inte ens ringa och sjukanmäla sig. Då de i kommunen säger att det är mycket frånvaro i kommunen och att om man inte orkar jobba så är det ingen som tvingar de att stanna. Man är bevakad varje sekund i jobbet man har inte ens tid att få gå på toa och uträtta sina behov för man har inte ens 5 min ledigt förutom middan på jobbet och börjar man 17.00 på kvällen till 22.00 så har man inte ens rast. Jobbar du från 07.00 till 16.00 är den enda rasten du har på en halvtimme.”
/Undersköterska, Östra Göinge
51. ”Jag arbetar som pilot på ett stort svenskt flygbolag, och ofta använder sig bolag av något som inom flygbranschen heter "split duty". Detta är det samma som delade arbetspass. Exempel på jobbiga dagar från mitt schema är till ex att jag börjar runt 06 på Kastrup, flyger 2 turer sitter på hotell mellan 11-16 för att sedan flyga ytterligare 3 turer och slutar på Malmö Sturup runt 23:00. Tanken är att man ska kunna sova vid lunch men det är allt annat än lätt efter att ha varit vaken 7 timmar, tröttheten kommer under den tidiga kvällen. Vi kan vara borta 17-18 timmar och ändå inte få traktamente p g a att vi kommer hem samma dag.
Ville bara uppmärksamma detta, många piloter (och även kabinpersonal) sitter utmattade på jobbet över hela Europa mycket på grund av delade arbetspass där de förväntas bete sig som maskiner med en på och av knapp.”
/Pilot, Malmö
”Förödande för vårt familjeliv”
52. ”Jag jobbar inte med delade turer men bor med en man som gör det. Jag tycker att det är förödande för vårt familjeliv. Vardagen fungerar bara eftersom jag både lämnar och hämtar på dagis, och har förkortat min arbetstid. Han träffar inte sina barn alls de dagarna! Dessutom är han lika trött som om han hade jobbat från 7-21 för han har upplevt båda arbetstopparna och inte kunnat varva ner ordentligt på rasten. Kass! Jag tycker att det är ett cyniskt utnyttjande av personalen, och jag tror inte att de skulle gå med på sådana villkor om det fanns en alternativ arbetsgivare att gå till. På mitt jobb är man beredd att göra vissa anpassningar för man vill behålla sin personal, mot att vi får jobba hårdare på andra fronter. Om man har delade turer tycker jag att man inte ser personalen, som egentligen är den viktigaste resursen man har.”
/Anhörig, Helsingborg
53. ”Jag har gjort många scheman för vårdpersonal som chef i Uppsala. Att få bort delade turer har jag sett som oerhört önskvärt, särskilt för personal som arbetar utanför tätorten och har långt till jobbet. Jag har kommit fram till att det inte går att få bort om man vill arbeta heltid och bara ska arbeta var tredje helg. Personal brukar definiera ”ledig helg” som att vara ledig från fredag eftermiddag till månad morgon, minst. Detta är nästan halva veckan. Om du har t.ex 12 personer i en arbetsgrupp och de ska arbeta var tredje helg, innebär det att 4 stycken ska klara helgens alla pass. I veckan kommer du då att stå med alltför många mitt på dagen som inte har sysslor att göra.
Jag har med denna enkla förklaring ofta kunnat få arbetsgrupper att arbeta varannan helg med pass som då inte är så vidriga som de annars blir. Man kan t.ex. arbeta fredag kväll och sedan arbeta lördag förmiddag och sedan vara ledig till söndag eftermiddag för att känna att inte hela helgen är spolierad.
Jag har verkligen försökt få till heltider till dem som velat ha det och det har aldrig funnits möjlighet till det om man bara vill arbeta var tredje helg. Vem som vill kan ju försöka pussla in pass så att t.ex bara en av tre ska arbeta.”
/Fd chef , Uppsala
”Sjukskrivningarna inom vårdyrket bara ökar och politikerna förstår inte varför”
54. ”Vi har delade turer när vi jobbar helg. Var tredje helg jobbar jag fredag kväll 13-21.30 lördag 8-14 och 16-21.30 söndag 7-12 och 14-20.30. Hela helgen spenderas alltså på jobbet förutom nätterna. De 2 timmar vi har mellan våra pass hinner vi inte ens hem på och vara kvar på jobbet vill man ju helst inte. Man vill bara få vila lite. Jag mår riktigt dåligt och har ibland ångest den veckan då jag vet vad som väntar. Den veckan jag jobbar helg är jag bara ledig torsdagen också vilket gör det ännu tyngre. Förstår inte hur detta ska hålla i längden och det gör det ju inte heller. Sjukskrivningarna inom vårdyrket bara ökar och politikerna förstår inte varför. Ingen på mitt arbete känner sig speciellt professionell efter dessa "hästpass" och ingen gör nåt åt detta. Visst finns det vissa eldsjälar som kämpar, men det känns som om de kämpar förgäves.”
/Vårdbiträde Nyköping
55. ”Klart jag inte vill arbeta delade turer, men då konsekvensen blir varannan helg istället ser jag inte det som ett alternativ. Jag jobbar hellre delade turer både lördag och söndag! Jag har ett privatliv med familj och vänner som det redan idag är svårt att umgås med då det är helgjobb, hur blir det med varann helg?”
/Undersköterska, Borås
56. ”Vi har haft delade turer under en lång tid, då vi alla börjar bli äldre och har samtliga många år i vården, så orkar man inte jobba på det sättet mer. vi vet ju inte om de kommer tillbaka eller ej. Detta beror på hur verksamheterna ser ut kontra budget. största problemet för oss är att vi inte har folk som jobbar.”
/Undersköterska, Pajala
57. ”När jag väl jobbar helg så kan jag lika gärna jobba många timmar för att kunna jobba var 3:e helg. Jobbar hellre både morgon o kväll o bara tar 1 timmes lunch på dagen så att man åtminstone får betalt för timmarna. Att åka hem 3 timmar mitt på dan känns ogjort.”
/Omvårdnadspersonal, Borås
58. ”Från början arbetade vi i hemtjänsten var tredje helg. Vi lade då våra egna scheman och vår chef tyckte att vi kunde lägga delade turer för att kunna arbeta färre helger. Nu är vi tillbaka på varannan helg med en delad helgtur och en delad vardagstur på sex veckor. Vi arbetar t ex 7-10 och 15-22 på lördagen och ska vara på jobbet 6.45 - 15.15 på söndagen efter. Efter en sån helg är man duktigt trött.” /Vårdbiträde Ljusdal
”Vårdpersonal kommer att bli en bristvara”
59. ”Jag tycker att de delade turerna tar musten ur en, ledig ett par timmar och sen skall man på igen. Man är väldigt trött vilken inte är så bra för någon, köra bil är inte heller så bra, kan ju få köra ett snitt på 10 mil, man är ganska mör kl 22.00 när man slutat. Ibland måste man upp och jobba på morgonen dagen efter. Men blir det så att vi får arbeta fler helgturer istället när dom delade tas bort? Det känns inte roligt det heller. En del jobbar hellre delad o är ledig några fler helgdagar. Måste också påpeka att vårat helg ob-tillägg är alldeles för dåligt, är ju inte så lockande att arbeta helg då. Det vore roligt om fler ville arbeta med våra äldre, för det är väldigt roligt, men tyvärr lockas man inte att arbeta i vårt yrke, man måste tänka på att vårdpersonal kommer att bli en bristvara”
/Undersköterska, Borås
60. ”Vi är nyanställda på Krösatåg/Växjö och startade upp i December 2013, vårt schema är bedrövligt med delade turer och vi upplever att vi inte gör annat än att jobba och sova. Vi är konstant trötta och lättirriterade och försöker få till en förändring av schemat med hjälp av vårat fackförbund SEKO. Arbetsgivaren har inte varit till någon större hjälp trots påtryckningar utan vill vi ha någon förändring så får vi stå för den själva eller fortsätta med det befintliga schemat. Vi har redan en hel del som sagt upp sig och sjukskrivningstendensen är högre än normalt.”
/Lokförare, Växjö
61. ”Ren kvinnofälla med alla jobbiga pass. Inte lönt att köra hem om du inte bor på samma ort. Inte så bra. Om kvinnor varit mer eniga och starka hade det inte sett ut så? Dåligt fack?”
/Undersköterska, Osby
62. ”Mycket tråkigt att familjen är den som blir drabbad, finns helger då jag träffar barnen fredag morgon och sedan inte förens söndag eftermiddag då jag ej har möjlighet att ta mig hem på timmarna, vet fler med mig som har det så här.”
/Undersköterska, Borås
63. ”När ny ägare tog över trafiken här har det bara blivit sämre. Vi blev återanställda med lägre lön, vi fick så kallad kvartstid - ett rent skämt egentligen, när vi t.ex åker till Kalmar och vänder tågen där, ja då slänger de in en lång paus där vi bara får betalt en kvart per timme! Sen fick vi obetalda pauser på hemmastationen också, det är väl det ni kallar delade turer”
/Lokförare, Växjö
”Chefer har dåliga kunskaper om hur dessa timmar sliter på kropp och hälsa”
64. ”Okunskap i kommunen, chefer har dåliga kunskaper om hur dessa timmar sliter på kropp och hälsa. De kan inte se de positiva som hänt i Arboga med heltidsanställningar och att det inneburit samma kostnader för kommunen. Om man hade en kommunikation med de som arbetar om hur och vilken förändring som skulle innebära något mervärde för de som arbetar istället för en monolog. Tim-anställningar kostar mer för kommunen, upplärningskostnader och otrygghet för vårdtagare. De kanske skulle ställa sig frågan om de själva skulle vilja arbeta med delade turer så kanske det skulle innebära en chans till dialog. Som annan undersköterska berättade så är man en fara i trafiken och trötthet gör att fler misstag begås i vården. Dags för den politiska ledningen eller oppositionen i Strängnäs att ta denna fråga på allvar gärna med dialog med personalen.”
/Undersköterska, Strängnäs
65. ”De delade turernas vara eller icke vara är en komplex fråga. Inom särskilt boende i Jokkmokk har vi endast delade turer på helgerna vilket i min mening fungerar bra, om(!) alternativet är att vi istället skulle vara tvungna att jobba fler än de 2/5 helger vi har nu. Frågan blir då istället, ska man vara tvungen att välja mellan pest eller kolera?! Vi har ca 3,5-4 timmar mitt på dagen då vi är lediga utan lön, på fyra timmar hinner man inte påbörja någonting direkt. bor man ett par mil härifrån, orkar man då fara hem? Ska man tillbringa sin lediga tid på jobbet i så fall? Delade turer är ett sätt för arbestgivaren att spara pengar på bekostnad av personalens hälsa och fritid.”
/Vårdbiträde Jokkmokk
66. ”Jag tycker inte om delade turer. Det är endast kommunen som tjänar pengar på detta sättet medans medarbetaren får offra en hel dag i tjänsten på bekostnad av att familjelivet blir påverkat. Man blir trött och sliten. En del åker långt till sitt jobb och blir då tvungna att stanna kvar på jobbet under den tid som man inte är i tjänst.”
/Undersköterska, Trollhättan
”Borde få ersättning för jour”
67. ”Den dagen då man har en delad tur innebär det väntan. Väntan på att börja om. Mitt förslag är att jourersättning bör betalas ut eftersom man är i standby redo att fara till jobbet på en stund” /Undersköterska, Piteå
68. ”Delade turer gör att en arbetsdag känns som två. Man har liten nytta av ledigheten mitt på dagen, eftersom man vet att man snart ska tillbaka på jobbet igen. Man är med om i stort sett alla moment som sker på en dag, från morgon till kväll.”
/Vårdbiträde Storuman.
69. ”Är helt slut när de delade turerna ligger på helgerna. Tre timmar ledigt mitt på dan sedan jobba till tio på kvällen o upp o jobba från kl sju dagen efter.”
/Vårdbiträde Gävle
70. ”Inte bara vårdpersonal har s k "timvakter" även restaurangpersonal servitörer/ servitriser har det. Åtminstone på 50/80-talet. Börja kl. 10-14, ut på timmar, in igen kl. 16-tiden. Sedan middag-kväll till 24-tiden. Servera det sista, duka ut. räkna kassan och redovisa.
Ta nattbussen/t-banan hem. Själv hade jag för långt hem för att ta mig dit för att vila. Satt ute i en park eller på ett rökigt kondis för att vila fötter och ben.
Kökspersonal hade andra tider. Det var antingen morgon och lunch, dagen därpå var det middag och kväll. Hur det är nu vet jag inte.”
/Pensionär, Leksand
71. ”De är väldigt jobbiga för både kropp och knopp eftersom man är på jobbet de timmar som det är mest att göra. Mina redan onda ben, ja hela min kropp far illa av delade turer.”
/Undersköterska, Nordanstig
”Arbetsmiljömässigt har tiden stått still”
72. ”Jag arbetade på slutet av 60-och början på 70 talet inom vården redan då klagade vi på delade turer. Alltså arbetsmiljömässigt har tiden stått still.”
/Okänd
73. ”Slitsamt för både kropp och själ känns som man aldrig blir klar med arbetet. Stress på jobbet och mellan arbetspassen också. Inte värdigt, det är faktiskt år 2014 och vi har det så här! Kvinnodominerat. Skulle aldrig gå inom manliga yrken.”
/Undersköterska Mellerud
”Besvikna på ledande politiker”
74. ”Här i Örebro så ska ledande politiker verka för att ta bort delade turer. Vi från Kommunal hade en manifestation som hette ”hellre en delad tårta än en delad tur” vi hade tält på torget och politiker stod på våran sida men ack vad vi blev lurade, inte har vi sett någon förändring. Vi är skitbesvikna.”
/Undersköterska, Örebro
75. ”Har en lång delad tur som sträcker sig 7-13.30 och 16.00-21.00. Timmarna man har ledigt är bara stressande för man vet att man snart ska börja igen, sen när man slutar 21 gäller det att kunna komma till ro för man har ett långt pass dagen efter. Så är det en delad tur 7-10 rast 16.00 till 21 och det är inte alltid man kan gå 10 beroende på vad som kan hända...”
/Undersköterska, Norrköping
76. ”Man arbetar dom tyngsta passen!”
/Undersköterska Mellerud
77. ”Ibland när man läser om delade turer, får man intrycket att det är varje dag man jobbar på det sättet, men när man undersöker det lite närmare är det just kanske en gång varannan vecka, eller ännu mer sällan. Jag har jobbat så till och från i många år, men inte en gång varannan vecka, utan fem dagar i veckan under sommaren och ibland även på vintern. En gång varannan lördag skulle vara underbart! Man jobbar ett par timmar på förmiddagen, sen några timmars rast för att sen fortsätta jobba på eftermiddagen. Ibland åker man hem, ibland sitter man och läser eller så åker man och handlar eller motionerar. En gång varannan lördag...? Kom igen om det är varje dag!”
/Postanställd
78. ”Jag jobbar inte med delade turer men bor med en man som gör det. Jag tycker att det är förödande för vårt familjeliv. Vardagen fungerar bara eftersom jag både lämnar och hämtar på dagis, och har förkortat min arbetstid. Han träffar inte sina barn alls de dagarna! Dessutom är han lika trött som om han hade jobbat från 7-21 för han har upplevt båda arbetstopparna och inte kunnat varva ner ordentligt på rasten. Kass! Jag tycker att det är ett cyniskt utnyttjande av personalen, och jag tror inte att de skulle gå med på sådana villkor om det fanns en alternativ arbetsgivare att gå till. På mitt jobb är man beredd att göra vissa anpassningar för man vill behålla sin personal, mot att vi går jobba hårdare på andra fronter. Om man har delade turer tycker jag att man inte ser personalen, som egentligen är den viktigaste resursen man har.”
/Anhörig
”Det är mitt på dagen vi borde vara ute med pensionärerna”
79. ”Äldreomsorgen är idag en katastrof, både för vi som jobbar och våra boende. Arbetsgivare försvarar delade turer med arbetsbrist mitt på dagen men det stämmer inte. Det är mitt på dagen vi borde vara ute med pensionärerna, ta dem till butiker så de kan få köpa nåt till sig själv, vi skulle kunna ta henne till frisören eller fixa med andra saker som ger våra äldre den kvalitet på vården som behövs för deras välbefinnande. Dessutom vill jag poängtera att dubbla pass är minst lika stort problem i vården, tänk själv hur bra skulle du vara på ditt jobb efter 14 timmar och du vet att nästa dag är det ännu en heldag som väntar?”
/Undersköterska, Stockholms stad
80. ”Ur barnens perspektiv är det ett hån att dessa ofrivilliga delade turer är kvar. Barnen får inte träffa sin mamma (oftast kvinna) eller pappa på en hel dag, och det kan handla om flera dagar. Det bygger upp en inre stress hos den som ska jobba ofrivilligt delade turer”
/Politiker, Luleå
”Jag blir även förbannad på facket”
81. ”Delade turer är djävulens påfund. Jag kan inte förstå hur man kan vara så ignorant med det faktum att delade turer sliter på kroppen och att det i slutändan inte alls sparar pengar. Kortsiktigt blir det billigare ja, men på långt håll kommer alla sjukskrivningar kosta mer. Jag är strax över 30 år och tränar aktivt på fritiden, men ändå börjar jag känna hur kroppen slits ut. Tack och lov söker jag mig bort från yrket, och det är jag säker på att fler kommer att göra. Det är helt sjukt att yrket inom vården gått över från att handla om kunderna och deras vardag till att spara pengar åt kommunen. Det är så det känns, med eller utan värdegrund. Man går till jobbet för att spara pengar åt kommunen. Jag blir även förbannad på facket som firar när de så lättlurat stoltserar med att kommunen gått med på att ”sträva efter att få bort delade turer”. Strävar efter? Det är fina ord inlindat i skit! Med andra ord kan de säga att - vi försökte, men det kostar för mycket. Precis som vanligt. Vården i helhet är på väg ner i avgrunden med rasande fart. Delade turer är till stor del ansvarig för detta.” /Undersköterska, Gävle
82. ”Vardagarnas delade turer är 7-12 o 16-21, alternativt 16-21.15. Helgernas delade tur är 7-14 o 16-21. Många gånger efter delat börjar man dagen efter redan 6.45-16. Och man har oftast jobbat några dagar före delat pass. För närvarande är man även löpare 7-12 vilket innebär att man får springa på andra våningar o hjälpa till med upptagningar, duschar, matningar o utevistelse. Till exempel börjar man på första våningen, tar upp kund, ev dusch. Sedan fortsätter man på de andra våningarna likadant. Detta är på vardagarna. Helger med delat kan se ut så här: fredag 15.30-21.15, lördag 6. 45-14 och 16-21, söndag 6.45-16. Vid 14-tiden är man helt slut i kropp o själ. Dessa helger ser jag ej mina barn förrän på söndag kväll när jag kommer hem o då är jag en trött o slut mamma som inte orkar nåt. Jag anser att helgpassen sliter mycket både psykiskt o fysiskt på oss. Jag jobbar på demensboende och där är det mycket psykiskt tyngd också bland annat aggressivitet.”
/Omvårdnadspersonal, Bollnäs
83. ”Ja, hej! Jag hatar delade turer. Jag vill spy på dom.”
/Omvårdnadspersonal, Bollnäs
”Som nybliven pappa oroar jag mig jättemycket”
84. ”Jag är hemma med min uniform på och tar rast från kl. 09 till kl. 13 mellan jag skriver till er. Förutom den dagliga stress som vi utsätts för tillkommer också oro över vårt sociala liv som gått förlorat. Jag -som nybliven pappa- oroar mig jätte mycket, hur ska det går när jag ska lämna o hämta mitt barn från dagis? Hur ska jag hinna träffa honom när jag är hemma medan han är på dagis? På kväll när det är dags för honom att sova kommer jag hem trött och vill bara sova.!.!. Tack för att ni tar upp detta stor problem.”
/Bussförare, Katrineholm
”Kan ju inte kräva att få betalt om det inte finns arbetsuppgifter”
85. ”Jag jobbar som djurskötare för mjölkkor och jobbar vanligtvis kl. 5.30 - 9.30 (eller 10) och sen kl. 15 - 18.30. Jag tycker det är positivt att vara ledig på dagen och t.ex. kunna utnyttja dagsljuset för att kanske åka skidor, uträtta ärenden i affärer, bank eller ringa till myndigheter när inte så många andra gör det, eller kanske bara vila mej en stund så jag är pigg till nästa arbetspass. Jag har aldrig haft en tanke på att försöka förhandla med korna om de kan tänka sej att bli utfodrade och mjölkade 2 gånger med 5 timmar emellan och sen vila resten av dygnet. Jag tror de hade blivit sjuka av en sådan behandling. Man måste ju arbeta när det finns arbetsuppgifter. Det finns arbeten som har arbetstoppar morgon och kväll och där är det nog svårt att helt avskaffa delade arbetspass, i så fall får nog folk välja att bara jobba 1 pass, 4-5 timmar / dag. Gamla människor, som behöver hjälp, ska väl inte behöva stiga upp kl.9 och sen lägga sej kl.13 för att ingen vill hjälpa dem på kvällen och det är väl rätt bra om det går bussar på morgonen och kvällen, när många vill resa. Hur skulle det se ut om alla busschaufförer körde buss mellan 7 och 16 och sen gick hem? Jag förstår att det, beroende på familje- och bostadsförhållanden, och hur man är som person, kan vara svårt att jobba delade arbetsdagar, men då får man kanske välja ett annat jobb. Man kan ju inte kräva att vara på jobbet och få betalt om det inte finns arbetsuppgifter, som någon vill betala en för att man gör.”
/Djurskötare för mjölkkor
86. ”Hela dagen blir förstörd av att jobba delad tur. Jag har en bit att åka också, så det blir ju bensinkostnad som tillkommer också. Jag har till och med jobbat delad tur på julafton och ni kan ju tänka er hur det kändes. Även andra storhelger har jag jobbat delad tur och då känns det ju rätt ut sagt för jävligt. Det är jobbigt nog att jobba på varannan helg och kvällar och försöka få ihop familjepusslet och dessa delade turer gör ju att man missar ännu mer av familjelivet och umgänget med vänner.”
/Vårdbiträde Bollnäs
”Man gör ju inget annat än sover och jobbar”
87. ”Delade turer är fruktansvärt att jobba. Speciellt när den långa rasten är obetald. Vi har ett arbetspass som är 7-19 och då är det 5 timmars obetald rast mitt på dagen. På fyra arbetsdagar har vi alltså gett bort två arbetsdagar gratis till vår arbetsgivare. Detta är rent ut sagt för jävligt! Alla mina kollegor är konstant trötta, man gör ju inget annat än sover och jobbar. Jag förstår inte hur det får vara så här. Hade jag fått sett schemat innan jag började arbeta här(är nyanställd) så hade jag aldrig satt min fot på denna arbetsplats!”
/Tågvärd, Växjö
88. ”När jag jobbade heltid på min arbetsplats jobbade man 2 av 5 helger. Under dessa helger har man alltid ett långpass, 7-21, innehållande en rast på två timmar. Innan kan man ha jobbat en full vecka med möjligen en dag ledigt samt att man i vissa fall till och med jobbade lördag kväll, långpass söndag, måndag 7-16. Mycket slitsamt och jag förstår inte vad det ska vara bra för. Synd om personalen (stress innan passet, under passet och en oerhört sliten känsla efter passet ofta följt av huvudvärk). Synd om patienterna som får tråkigt helgbemötande då man försöker spara på den kraft man har. Onödigt slitage..! Varför ska inte vi ha de rättigheter som alla andra vanliga jobb har? Är vi inte fina nog för att vi tar hand om människor som behöver hjälp? Jag tycker att det är ett fenomen som inte gynnar någon.”
/Undersköterska, Täby
89. ”Jag är en av väldigt få som gillar delade turer, så personligen har jag dem gärna kvar. Tycker det är skönt att jobba ordentligt i fem timmar, vara ledig i fyra och sedan komma tillbaka och jobba fem till, det är klart att på sommaren när familjen är ute och badar eller så är det väl inte alltid så kul att åka tillbaka för att jobba men det gör mig inget. Vi jobbar två helger av fem och på de helgerna går vi delad tur en eller som jag två gånger. Har man små barn eller bor långt bort är det naturligtvis jobbigt att inte få vila på sina ”lediga” timmar, men för mig är det perfekt att åka hem och vila eller göra vad jag vill!”
/Undersköterska, Nyköping
”Svårt att få ungdomar att välja vårdyrket”
90. ”Det är svårt att vila upp sig efter en lång pass. Det sociala och familjelivet blir lidande. Det är svårt att få ungdomar att välja vårdyrket. Utöver delade turer jobbar vi kvällar, helger. Jul, nyår, påsk osv.”
/Undersköterska, Uppsala
91. ”Jag jobbar hellre delade turer tex 7.15-12.15 och 16.15-21.15 än det sämre alternativet att börja 12.15 och köra till 21.15. Då får jag några timmar att vila på mellan de delade passen. Börjar man 12 känns hela dagen förstörd. Man vaknar oftast tidigt och får inget vettigt gjort, bara räknar timmar tills man ska börja passet och är mycket trött på kvällen! Känns mycket mer stressande!”
/Undersköterska, Älvdalen
92. ”Detta är modernt slaveri! Går ej ihop med den gamla principen 8-timmars jobb. Den s.k. ramtiden, då man befinner sig på sin arbetsplats, även om man inte jobbar bokstavligen, kan uppgå till 13-14 timmar per dag. Man är helt slut i kroppen och har ingen möjlighet till andra aktiviteter de dagar man arbetar. Arbetsgivarna har kommit på ett finurligt sätt att ta ut MAX resurser till MINST kostnad och facket har accepterat detta sedan länge. Tjänsterna har, istället för att bli bättre, försämrats avsevärt genom åren. Tack för att Ni tar upp detta, det var verkligen på tiden!”
/Bussförare, Vansbro
”Det är vikarierna som drabbas hårdast”
93. ”Jag arbetade som långtidsvikarie inom hemtjänsten i Sundsvall. Som vikarie lever man med en mycket osäker anställning, med risk att i princip när som helst bli varslad. För att få en chans till en fast anställning ska man ha jobbat heltid, räknat i timmar, under 3 till 5 år. Som vikarie kan det ta lång tid att komma upp i det antalet timmar, eftersom man själv inte får välja hur mycket man vill arbeta. Som vikarie lever man som i en ständig jour tid, där man kan bli inkallad till arbete i princip när som helst. Man får då ett sms skickat till sin telefon och måste svara ”ja” eller ”nej” till passet man erbjuds. Många vikarier är rädda för att svara nej, eftersom det kan leda till att någon annan blir kontaktad innan dig vid ett senare tillfälle. Detta är i sig en psykisk stress, och många, bland annat jag själv, gick upp tidigt på morgonen även de dagar man inte hade något arbetspass inbokat för att kunna vara redo ifall det skulle komma något sms. Det var i huvud taget svårt att planera sin tid. De mornar man blev inkallad blev man dessutom försenad, och hela dagen blev oftast väldigt stressig med missnöjda vårdtagare. När det gäller delade turer så anser jag att det är vikarierna som drabbas hårdast. De som är fast anställda kan planera sina scheman, men vikarierna är oftast tvungna att ta delade turer och s.k. heldagar (07:00 - 22:00) flera gånger i veckan. Många gånger har man som vikarie inte så mycket att välja på, och säger man nej kan man förlora pass i framtiden. Fastän jag jobbade som vikarie under ca 1,5 år fick jag bara ihop drygt 120 timmar i månaden, med en timlön på 92 kr. Ofta kunde man då få några enstaka pass halva månaden, men sedan pass varje dag i princip under resten av månaden. När man arbetar morgon, kväll, heldagar och delade turer utan ledighet i veckor, blir man till slut fullständigt uttröttad både psykiskt och fysiskt. Som hemtjänstpersonal har man ett stort ansvar vad gäller människors liv och hälsa, och många gånger är man väldigt rädd att göra missar pga. sömnbrist. Systemet med delade turer är förkastligt, men jag skulle säga att det drabbar vikarierna allra hårdast.”
/Undersköterska, Sundsvall
94. ”Inom järnväg har vi en rätt komplicerad avtalstruktur, med lagar, regler och kollektivavtal som styr vår tjänstgöring. Däribland krav på vila mellan turer, likt de man har på flyget. Så fort man delar en tur, sätter man allt detta ur spel, och helt plötsligt är det ok att arbeta 18 timmar per dygn. Och det jag menar är att när man är i uniform på arbetsplatsen så arbetar man. Att vänta av 4 timmar är betydligt värre än att arbeta i 8, kan jag lova. ”
/Lokförare, Malmö
”Man är inte särskilt pigg de sista timmarna vid ratten”
95. ”Jag stiger upp tidigt (4-rycket), för att köra alla till jobbet. Sen har jag 4 timmar lunch. Sen ska jag köra alla hem från jobbet. Det blir arbetsdagar på uppåt 12 timmar ibland, oftast över 10 timmar. Man är inte särskilt pigg de sista timmarna vid ratten - i ett tungt fordon i tät trafik med bussen full av folk, som också är trötta. Utanför bussen är det bilar, cyklister, gående som också är trötta. Inte världens bästa kombination. Men så har också busschaufförer högre dödlighet än andra yrken (p g a stress, nattarbete inkl. riktigt tidiga morgnar som stör den viktiga nattvilan).”
/Busschaufför, Stockholm
96. ”Jag jobbar i dag var tredje helg och då har jag en dag utav helgen då jag jobbar långdelad, som vi kallar det, det innebär att vi då jobbar 7-13.30 och 16-21, en paus på 2,5 timme mitt på dagen. Jag föredrar de turerna före att jobba varannan helg som vi gjorde tidigare. Delade turerna är jobbiga men varannan helg tar mer från mitt familjeliv, det är att välja mellan pest och kolera. Skönt att vi ändå inte har delade turer på vardagarna än.”
/Undersköterska, Norrköping
”I vissa fall får de ta upp barnen kl. 04.00 för att hinna”
97. ”På min arbetsplats vill vi inte jobba varannan helg. Tar man bort delade turer och som facket vill max tio timmar i sträck så måste vi jobba fler helger. Troligtvis oftare än varannan helg. Sedan har vi det där med resurspass, att få reda på dagen innan om man ska jobba dag eller kvällspass. Vi har ett par på min arbetsplats som är ensamstående med små barn, hur lätt är det att hitta barnomsorg dagen innan om man får ett kvälls pass. eller som en del nu har börjat kl. 06, vilket innebär att man måste lämna på dagis 05.30. I vissa fall får de ta upp barnen kl. 04.00 för att hinna. är detta rätt?”
/Undersköterska, Borås
98. ”Jag får inte se min familj på hela helgen. Börjar halv två fredag eftermiddag. Hem 21.30. Lördag delad tur, är kvar i stan de tre timmarna emellan. Söndag jobbar jag 7 till 16. Det är obegripligt att det får vara så här.”
/Undersköterska, Borås
99. ”Man kan inte koppla av på timmarna, så arbetsdagen blir väldigt lång. Man har ingen fritid på hela dagen. Blir väldigt trött speciellt den senare delen av passet. Vilket gör att man lätt gör misstag.” /Undersköterska, Norrköping
”Borde inte få förekomma i ett modernt samhälle”
100. ”Jag har långt att köra till jobbet och det innebär att det tidsmässigt och ekonomiskt inte går att åka hem de dagar man har delade turer på schemat. Dessa dagar är jag borta från jobbet mellan 06.45 till 21.45. På ''min lediga tid'' brukar jag träna eller gå en promenad om vädret tillåter, och sedan hitta någonstans att lägga sig en stund. Vi har inget vilorum så oftast blir det personalrummet men där är man ju inte ensam så det kan vara svårt att koppla av. Nu är mina barn vuxna men när de var yngre så träffades vi nästan inte alls de helger man jobbade. Under gymnasietiden bodde de borta under veckorna och då sågs vi en stund sent på fredag kväll. Hade man då en delad tur på lördagen sågs vi ju inte på hela den dagen och om man då har en dagstur på söndagen så hann de åka iväg till gymnasieorten innan man avslutat arbetsdagen. Som ni förstår kunde det gå 14 dagar mellan gångerna man fick umgås med barnen. Kul? Nej! Delade turer förstör väldigt mycket av det sociala livet, och borde inte få förekomma i ett modernt samhälle!”
/Undersköterska, Storuman
Om du missat att svara på enkäten och ändå vill berätta eller tipsa något får du gärna mejla oss