"Satsningen på barnmorskor kommer lite för sent"

1:46 min

Regeringens satsning på fler utbildningsplatser för barnmorskor välkomnas av Vårdförbundet i Örebro. Men det är för lite och för sent, menar ordförande Sahra Strandberg.

– Fler utbildningsplatser är ju en liten del av lösningen på problemet som vi har idag, säger hon. Samtidigt känner jag mig lite skeptisk till hur man har analyserat verksamheten för att komma fram till hur många barnmorskor som egentligen behövs.

Det Sahra Strandberg menar, säger hon, är att det är professionerna själva som måste titta på verksamheten och analysera vad det är som behöver göras, inte regeringen eller deras utredare.

– Det kan ju vara så att det till exempel behövs fler omorganisationer i verksamheten för att barnmorskorna ska göra rätt saker, säger hon.

Men är ni inte nöjda nu då? Det är väl det här ni har kämpat för?

– Jo, det är delvis det vi har kämpat för, naturligtvis, men så måste villkoren följa med också, annars tar man inte anställning som barnmorska i landstinget i alla fall. Högutbildade människor är attraktiva i alla branscher, och då måste också vården locka med goda villkor.

Hur ser det ut inför sommaren nu då, när det är brist på barnmorskor på många håll i landet?

– Det är klart att det fattas barnmorskor, men det är inte det katastrofläge i Örebro som vi ser på många andra ställen, säger Sahra Strandberg.

Nä inte katastrof, men svårt att få ihop bemanningen det är det, bekräftar Rosa Olafsdottir barnmorska på BB på USÖ och styrelseledamot i Vårdförbundet.

– Man har inte fått ihop schemat inför sommaren, säger hon. Det finns flera obemannade pass i nuläget.

– Lösningen på det blir som i övriga vården, att de befintliga barnmorskorna får ta extra pass, förklarar Rosa Olafsdottir, och det är ju inte hållbart i längden. Det sliter väldigt på personalen, säger hon.

Så när det gäller då blivnade mammor och pappor i Örebro som väntar barn i sommar, kan de vara lugna inför förlossningen?

– Ja, jag tror att man ska vara försöka vara lugn. Vi gör alla vårt bästa och det går ju att lösa det mesta, trots att det verkar väldigt ansträngt.

– Man jobbar lite fortare, säger hon, och kanske inte får samma närvaro på alla salar. Det blir ju så att man som barnmorska försöker fördela sin tid så att de som bäst behöver får hjälp, medan de andra kanske får vänta lite längre.