Bildade Facebook-grupp för att stoppa dieseltjuvar

2:14 min

Internet har blivit det senaste vapnet för företagare att försöka skydda sig mot dieselstölder. Facebook-gruppen "Stoppa dieseltjuvarna nu"  delar och sprider snabbt information om brottslingar är i farten.

Erik Svensson från Jönköping är en av två grundare till facebookgruppen "Stoppa dieseltjuvarna nu". Från starten var de tio till femton medlemmar, men nu närmar de sig 2000 personer och finns över hela landet, många medlemmar finns här i Skaraborg.

– Syftet är ju att informera varandra om vad det är för skumma bilar som åker runt på byggen och om de setts på andra håll i landet, säger Erik Svensson.

Den här gruppen som finns på internet är ett sätt för åkeribranschen, skogs- och lantbrukare och andra företagare att försöka skydda sig mot dieseltjuvarna.

De senaste inläggen som medlemmar lagt ut handlar om en misstänkt vit Mercedes-van i Värnamo, dieselstölder i Tanum och i Uppsala och en utlandsregistrerad skåpbil på en rastplats i Mariestad.

– Om ett fordon dyker upp en natt vid en maskin så kan man kolla upp om registreringsnumret finns med på vår sida. Har de varit i andra delar av landet så kan man vara ganska säker på att det är något brottsligt syfte, säger Erik Svensson.

När medlemmarna misstänker att en stöld är på gång ska de kontakta polisen:

– Då kanske de kan ta tjuvarna på bar gärning, sedan är det ju upp till polisen med bevisföring och sånt.

På facebook-gruppen finns förutom tips och bilder på misstänkta fordon även bilder på personer som är i färd med att slanga diesel. Bilderna kommer från övervakningskameror som suttit på arbetsfordon.

Erik Svensson är medveten om riskerna med att hänga ut oskyldiga personer, och det är ett skäl till att de är en sluten grupp där administratörerna styr över inläggen.

Även om polisen haft nytta av tipsen från den här facebook-gruppen så är de inte enbart positiva, säger han.

– Det är blandat. I Värmland tycker polisen att vi äventyrar rättssäkerheten. Västra Götaland tar gärna emot bilder o tips, men de har inte uttryckt vad de tycker om sidan, säger Erik Svensson.