Kanáda / Kanada

Fler urfolkskvinnor som försvinner och mördas

En fjärdedel av alla kvinnor och flickor som försvinner eller mördas i Kanada hör till något av landets urfolk, visar ny forskning.

Av 3 330 förvunna eller mördade kvinnor och flickor i Kanada hör 26 procent till något av urfolken enligt en ny sammanställning.

Omkring åtta procent av Kanadas befolkning anser sig höra till ursprungsbefolkningen - samtidigt utgör urfolkskvinnor omkring en fjärdedel av alla som anmäls försvunna eller mördade i landet.

– Jag vet inte hur familjerna klarar det om jag ska vara ärlig, säger Maryanne Pearce som har genomfört undersökningen, till kanadensiska CBC News. Offrena och familjerna är mitt huvud hela tiden, fortsätter Pearce, som har ägnat sju år åt sammanställningen.

Frågan om våldet mot urfolkskvinnor har orsakat starka känslor i Kanada den senaste tiden. Enligt Pearce är rasism en orsak till det höga antalet ouppklarade försvinnanden.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio