Vara ställer hårda krav på livsmedelsleverantörerna

1:17 min

När man gör en offentlig upphandling av livsmedel får man inte kräva att köttet ska vara svenskt. Men det finns sätt att få större andel svenskt kött på tallriken – något som Vara kommun satsat hårt på i sin livsmedelsupphandling.

– Det finns ju redan på vårat avtal, så när vi väljer från våran avtalslista väljer vi det som är svenskt. Vi har ju också ställt krav: antibiotikabegränsningar, svanskupering, det är ju de här djurskyddsomsorgskriterierna som ska uppfyllas och det möjliggör för svensk produktion naturligtvis,  säger Lena Orrvad, upphandlingschef för Vara kommun.

Om man ställer krav på att grisarna inte får ha kuperade svansar, då får man automatiskt inte danskt kött, till exempel?

– Skulle kunna vara så, ja.

I exempelvis Tibro upplever man problem med att inte få det kött man vill – även om man har beställt svenskt kan det hända att leverantören hör av sig i sista sekund och säger att det är brist på det och att det blir utländskt istället. Men Lena Orrvad menar att det gäller att vara tuff – och flexibel vid sådanaa tillfällen.

– Hade det förekommit i våra kök så hade vi inte godtagit det.

Vad hade hänt i stället då?

– Då får man skicka tillbaka och planera om menyerna tills man får rätt vara. De är ganska tuffa, säger Lena Orrvad.