Kristianstad

Gräsrotsuppror för fröbyte har växt till en rörelse

1:25 min

Stora fröbytardagen föddes i Norra Björnstorp på Österlen. Det var ett gräsrotsuppror till EU-kommissionens nya frölag som ville begränsa fröhandeln inom unionen. Nu har lagen röstats ner och kanske firas fröbytardagen för sista gången i morgon.

– Då kan man byta till sig sådant som man inte har och dela med sig av det man har. Det är trevligt, säger initiativtagaren Maria Anderberg.

Tyvärr åt mössen upp de flesta av hennes fröer i vintras, men Lil Stålheim Wolbrandt i grannbyn Hörred, också hon entusiastisk fröbytare, har desto fler.

– En fröbytare tar frön från sina växter, skriver noga upp vad de tar fröna från och sedan kan man odla på det nästa år, berättar hon.

Hur många frön har du?
– Jag har frön av grönsaker, morötter, rödbetor, dill, persilja, sallad, pumpa, squash, kronärtskocka, räknar hon upp.

Den här gräsrotsrörelsen uppstod inte av en slump utan som ett uppror mot en EU-lagstiftning som många, inte bara i Sverige, upplevde som ett hot mot mångfalden. Enligt EU-kommissionens förslag måste alla fröer regleras och registreras. 

– Det verkade helt vansinnigt. Gick lagen igenom hade fröbytardagen kunnat vara ett stycke civil olydnad, säger Maria Anderberg.

Men det har vuxit?
– Ja, det är helt otroligt, säger Maria Anderberg.

I veckan sa EU-parlamentet med stor majoritet nej till förslaget, som dock mycket väl kan komma tillbaka i modifierad form.