Just nu
  • Trafikverket varnar för halt väglag

Dagisringaren har ringt över hela landet

1:42 min

De märkliga telefonsamtal som gick till ett 20-tal förskolor i tisdags kommer från en kontanttelefon. Människor från hela landet har fått ta emot sexsamtal från telefonen som har använts sedan 2012.

Ett 20-tal avdelningar på förskolor runt om i Karlskrona kommun fick i tisdags märkliga samtal från en man. Frågorna handlade om allt från hur stora barngrupperna var till om personalen tyckte att små flickor bör sova "med eller utan trosor".

En gemensam polisanmälan gjordes. Och nu står det alltså klart att människor runt hela landet fått ta emot sexsamtal från det här numret.

Ingen varning
Det gör också att Blekingepolisen inte går ut med någon varning eftersom det inte finns en självklar koppling till Karlskrona - även om Lotta Hansson säger att de givetvis inte kan utesluta det.

Christian Månsson hämtade idag sina två barn på Kajutans förskola som fick ett sånt här samtal i tisdags.

– Man blir ju extra orolig ju närmre det kommer en själv och ens barn. Så det är klart att det är väldigt obehagligt, säger Christian Månsson.

Gick in på dagis
Enligt uppgift till både polisen och kommunen så gick även en okänd man in på en fristående förskola i veckan och frågade efter ett namngivet barn. Han fick inte med sig barnet och polisen kopplar inte ihop den här händelsen med telefonsamtalen.

– Vi kan inte uttala oss om vad som ligger bakom detta. Det kan handla om en släkting till barnet eller en okänd man, säger Lotta Hansson.

Finns det någon naturlig förklaring till besöket?

– I dagsläget så vet jag inte hur det ligger till med den punkten. Vi tittar givetvis på det, säger Lotta Hansson.

Extra uppsikt
Personalen på förskolorna håller nu extra uppsikt över barnen och ska rapportera om det händer något utöver det normala.

– Personalen tycker givetvis att det är obehagligt. Men de tar ett stort ansvar och tar hand om föräldrarnas oro när den dyker upp, säger Maria Persson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.