Höga hyror upprör Västerås stad

1:37 min

När Västerås stad ville bygga hyresrätter på kommunens mark vid Öster Mälarstrand var en viktig del att hyrorna skulle bli låga. NCC vann kontraktet, men när bolaget nu börjat förhandla med Hyresgästföreningen vill NCC att en trerummare ska kosta nästan 11 000 i månaden.

– Jag är inte jätteglad just nu, på ett eller annat sätt kan det ju finnas en kostnadsökning, men jag har aldrig i min vildaste fantasi trott att det skulle bli en sådan här hög skillnad, säger Jazmin Pettersson (S) som är ordförande Västerås fastighetsnämnd.

I avtalet mellan staden och byggbolaget står det vad hyrorna preliminärt ska landa på. Enligt de siffrorna blir hyran för en etta på 28 kvadratmeter 4 100 kronor i månaden, medan NCC nu föreslagit att samma lägenhet ska ha en hyra på nästan 5 800 kronor.

Hos byggbolaget säger affärsutvecklingschefen Stefan Timan att siffrorna som Västerås stad och Hyresgästföreningen menar står i avtalet inte är den hyresnivå som NCC räknat med.

– Vi anser att den här uppkomna situationen bygger mycket på tolkningar och missförstånd. Vi för en förhandling med Hyresgästföreningen och sedan vill vi reda ut de här missförstånden med staden, så att vi kan komma igång med det här projektet så fort som möjligt.

Det är Västerås stad som äger marken där hyresrätterna ska byggas och det är även staden som äger avtalet, menar fastighetsnämndens Jazmin Pettersson.

– Ja, självklart är det så. Det är fortfarande en tomträttsupplåtelse vi pratar om, där vi tolkar den delen av avtalet på ett sätt och de kanske tolkar på ett annat sätt. Och då får juridiken gå in och göra sitt om vi inte kan komma överens på något annat sätt.

Kommer det ändå bli NCC som bygger?

– Vi kan inte avgöra det i dag, utan jag måste hålla samtal med NCC innan vi kan svara på den frågan, säger hon.