Malmö

Nu rullar Malmös nya superbuss

1:22 min

I dag kom den första av 15 nya 24 meter långa bussar till Malmö. I sommar börjar de trafikera linje 5 mellan Stenkällan och Västra hamnen och tanken är att de ska köra 4-5 miljoner resenärer per år.

Den första nya så kallade "superbussen" kom i dag till Malmös hamn med ett lastfartyg. Till sommaren ska den börja köra mellan Stenkällan och Västra hamnen, förbi bland annat Folkets park och Rosengård.

– Vi kör långa bussar redan i dag men den här är några meter längre. Problemet är att backa men det ska vi inte behöva höra. Men om vi hamnar i en situation kan vi flytta bussen några meter men sen blir det problem, säger busschauffören Susanne Mårtensson, som testkört bussen i Belgien där den byggdes.

Bussen som är 24 meter lång, limegrön med trubbig fram och bakdel och fyra dörrpar ser mer ut som en spårvagn än en buss. I stället för att stå i kö vid framdörrarna kan den som vill åka med hoppa på var som helst på bussen och själv köpa sin biljett ombord.

Så småningom ska 15 extra långa bussar köra i Malmö och under rusningstid ska det gå en buss var femte minut.

Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken, menar att det här kommer göra livet enklare för Malmös resenärer.

– Man kommer uppleva en snabbare och bekvämare kollektivtrafik. Jag är övertygad om att malmöborna kommer bli stolta över det här initiativet och att fler kommer åka klimatsmart i framtiden, säger han.