Djur skadas svårt i slakteritransporter

2:22 min

Flera gotländska djur skadades allvarligt förra året under transport till slakterier på fastlandet. En del var i så dåligt skick att de aldrig borde ha skickats iväg och flera fall kommer att anmälas till åklagare.

Ekot: Många svåra skador vid djurtransporter
P1 Morgon: Djuren packas tätt och skadas
Ekot: Många djurskador rapporteras inte 

En granskning som Sveriges Radio gjort visar att djur runt om i landet vid minst ett 90-tal tillfällen förra året skadats så svårt under slakteritransporten att de dött eller fått avlivas direkt vid ankomst, men det kan finnas ett mörkertal.

En del skador beror på själva fordonet, som i det här fallet, men det finns också gotländska djur som aldrig borde ha skickats på den långa resan med djurtransport på båten.

- De var uttorkade och hade svårt att gå, säger Anna Kanstrup som är djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Kronoberg om en transport till slakteriet i Lammhult.

I november upptäckte länsstyrelsen på Gotland vid en av få kontroller av slakteritransporter att djur från en annan gotländsk gård lastats på fel sätt. Mjölkkor och en tjur hade lastats på samma fordon, det blev oroligt i boxen och tjuren började genast rida på korna. När transporten kom fram till Lammhult hade transporttiden dessutom överskridit de tillåtna åtta timmarna.