Folkomröstningen på Krim är olaglig

1:56 min

På halvön Krim, som tillhör Ukraina, ska det vara folkomröstning på söndag. Då ska de som bor där rösta om de vill fortsätta tillhöra Ukraina eller bli en del av grannlandet Ryssland. Men varken USA eller EU godkänner folkomröstningen. De säger att den är olaglig. Och några av dem som bor på Krim tänker protestera mot den.

Klicka här om du vill läsa mer.

Osman Ismajlov ska protestera mot folkomröstningen.

– Jag kommer att bo kvar här och kämpa för att Krim åter blir en del av Ukraina, även efter söndag, säger han.

Han tillhör folkgruppen tatarerna. Det finns många olika folkgrupper på Krim.

Men mer än hälften av dom som bor på Krim pratar det ryska språket. Och Krim har tidigare varit en del av Ryssland.

Fel att hålla folkomröstning

Därför tror många att Krim kommer att rösta för att halvön blir en del av Ryssland på söndag.

Det är Krims egen riksdag som har bestämt att det ska bli en folkomröstning. Men de politiker som bestämmer över hela Ukraina har sagt att det är fel att hålla en folkomröstning.

Och även USA och EU har sagt att de inte tänker bry sig om hur det går i folkomröstningen.

Det beror på att Ryssland har gått in med sina soldater på Krim. USA och EU tycker att Ryssland har gjort fel och de tycker inte att det är okej för Krim att bli en del av Ryssland på det här sättet.

Den är olaglig

Och folkomröstningen är olaglig. Det säger den svenska riksdagspolitikern, Marietta de Pourbaix-Lundin, som kan mycket om Ukraina.

– Den är olaglig av flera skäl. Dels säger Ukrainas lagar att om man ska ändra en sån här sak så måste hela Ukraina vara med och rösta. Sen står det också i Krims lagar att de inte kan folkomrösta om sånt här, utan det måste man förhandla om.