Nässjömordet

Spåren leder till gangsterledaren - men han är inte misstänkt

1:35 min

Mycket av grunden till åtalet när det gäller Nässjömordet går att koppla till den ökände ledaren för det kriminella nätverket Original gangsters, Denho Acar. Men trots det är han inte misstänkt för brott i nuläget.

– Han är inte delgiven misstanke på något sätt i vårt ärende och hur vi ska göra bedömningen mot honom kommer vi att ta ställning till vid ett senare tillfälle. Som vi ser på det nu har vi ingen möjlighet att bedriva förundersökning mot en person som befinner sig på turkisk mark och det är därför vi har valt att inte sätta honom som misstänkt för detta, säger kammaråklagare Jessica Andersson.

Utredningen kring mordet i Nässjö går tillbaka till en utpressning kring en fastighetsaffär år 2010. Då anlitade en man boende i Handskerydsområdet i Nässjö det kriminella nätverket Original gangsters för att driva in pengar. I samband med det ringdes ett flertal samtal från Turkiet, där Original gangsters grundare Denho Acar bor, till dem som pengarna skulle drivas in ifrån.

Telefonsamtalen gick ut på att de eller deras anhöriga skulle dödas om inte pengarna betalades till mannen i Handskerydsområdet. Och kammaråklagare Jessica Andersson bekräftar att det handlar om Denho Acar som ska ha ringt de här samtalen.

– Det är så vi har tolkat samtalen och det är det som målsägandena även har berättat. Samtalen finns säkrade, det finns utskrift på dem i förundersökningen och vi kommer troligtvis att spela upp delar av samtalen under förhandlingen.

Mannen i Handskerydsområdet som anlitat Original gangsters gjorde sedan inte rätt för sig gentemot dem och därför var han, enligt åtalet, den egentliga måltavlan för skotten i Nässjö i februari förra året.

I handlingar som P4 Jönköping tagit del av framgår att 31-åringen tros ha agerat på uppdrag av Acar när det gäller mordet i Nässjö, men trots det går den ökände gangsterledaren alltså fri från misstanke än så länge.

Denho Acar har inte gått att nå för en kommentar, men hans syster säger till P4 Jönköping att han inte har något med händelserna i Nässjö att göra.