Mordet skrämmer afghanska journalister

1:46 min

Afghanska journalister känner en stark oro för sin säkerhet inför presidentvalet i april. Många tycker att mordet på Sveriges Radios Nils Horner visar att regeringen har misslyckats med att garantera dem en säker arbetsmiljö.

– Om regeringen inte skärper säkerheten inför valet, blir det självklart att utländska journalister nobbar Afghanistan och det påverkar direkt rapporteringen kring valet för omvärldens publik, säger Sadigholah Tohidi, talesman för organisationen Afghanska reportrars rättigheter.

Sedigh Sedighi från Afghanistans inrikesdepartement sade på en pressträff att säkerheten för journalister är viktig för Afghanistans regering.

– För oss är det viktigt att skydda journalisterna, speciellt inför valet gör vi allt vi kan för att skapa en säker miljö för media.

Många inhemska journalister i Kabul tvivlar ändå på att regeringen kan hålla sitt löfte att skydda dem. En journalist säger att det sättet som Nils Horner mördades på, mitt på dagen och i en av säkraste områdena i hela Afghanistan visar att det finns krafter som vill tysta alla.

– Terror och förföljelse av journalister visar att de vill att presidentvalet i april ska ske utan mediebevakning för att de ska kunna påverka valresultatet hur de vill, säger han.