Polisen missar farliga saker på intagna

1:12 min

Två knivar, pepparsprej och kanyl - det är farliga saker som häktespersonal hittat på olika intagna under en dryg veckas tid - trots att de ska kontrolleras av polisen innan de kommer dit.

Det här man tagit upp med polisen, säger Jennie von Alten, kriminalvårdschef i Uppsala:

– Problemet är ju att de har tillgång till föremål som de kan skada sig själva med, eller personal, säger Jennie von Alten, kriminalvårdschef i Uppsala.

Hur ser du på att det slarvas med det här från polisen?

– Det blir ett problem för oss när klienterna kommer till vår verksamhet och det är därför vi påtalat den problematiken för polisen.

Hur stor är risken att ni inte upptäcker det heller - så att man får in knivar och saker på häktet?

– Vi visiterar alltid i ett andra led, det är ju därför vi upptäckt det, så det ska ju inte kunna hända att man får med sig det.

Som vi berättat har flera personer skadat sig själva i häktet i Uppsala på senare tid - och en 27-åring hittades död i februari.

Polisen ska avvisitera dem som förs till Uppsalahäktet, men det har det alltså slarvats med - å bland annat en stilett och en pepparsprej hittats på häktet. Nåt som inte ska ha lett till att någon skadats.

Jale Poljarevius, närpolischef i Uppsala, säger att det här händer i snitt en gång i månaden, medan 500 visitationer görs.

Men att det är nog så allvarligt - och därför har han sen i höstas jobbat aktivt med att påminna poliserna om hur viktig den här avvisitationen är - bland annat med en film från polishögskolan.

– Så fort en våg av incidenter kommer in - tar vi tag i det på en gång, säger han.

Varför har det slarvats det här?

– Poliser utsätts för extremt hård stress och press i vissa lägen och när vi är stressade kan man lätt brista. Vi gör fel ibland helt enkelt.