Polis bevakar demonstration mot nazism

I dag arrangerar ett 30-tal organisationer en demonstration mot nazism på Medborgarplatsen i Stockholm. Bakgrunden är en attack i Malmö förra helgen.

Uppskattningsvis ett par tusen personer har samlats i den iskalla vinden på Medborgarplatsen i Stockholm för demonstrationen mot nazism. Torget är lite drygt halvfullt, enligt TT:s reporter på plats.

– Hoppas att det är vädret och inte rädsla som gör att det inte är så många här, sade polisens presstalesman Lars Byström strax innan demonstrationen inleddes.

Polisen sade tidigare i dag att mna kommer vara på plats, men ser ingen direkt risk för attacker eller konfrontationer.

– Nej, men skulle den situationen uppstå så ser vi till att hantera den, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Ung vänster i Stockholm, som uppger att medlemmar från Antifascistisk aktion (Afa) hotat Ung vänsters ombudsmän och krävt talartid på dagens manifestation, hoppas på stor uppslutning vid Medborgarplatsen.

– Antifascistisk aktion kommer inte att få tala. Vi i Ung vänster ska inte heller tala. Men vi tror att det blir en fin och bra manifestation. Vi är ett trettiotal organisationer som kämpar mot nazism, och alla kommer. Det blir stort, säger Dina Viksten Abrahamsson, distriktsordförande i Ung vänster i Stockholm.

Under helgen arrangeras liknande manifestationer runt om i landet.

Bakgrunden är en attack i Malmö förra helgen där personer med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti stötte samman med deltagare i en feministisk demonstration. Fyra personer skadades, en person vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

Mellan 200_300 personer deltog i en kippavandring i Malmö på lördagen med anledning av förra helgens mordförsök.

– Vandringen är för tolerans och rätten att få bära sin kippa utan att känna sig kränkt eller hotad, säger Barbro Posner från judiska församlingen, till SVT:s Sydnytt.