Skellefteå-HV71 3-1

Pressat Skellefteå slog HV71 med 3-1

1:35 min

Storfavoriten Skellefteå vann efter mycket möda och stort besvär den första ishockeykvartsfinalen mot HV71 med 3-1.

– Vi var riktigt risiga första 20 minuterna, men jag är nöjd med hur vi tog tag i saker och ting efter det, säger Skellefteås Jimmie Ericsson till Radiosporten.

Radiosportens reporter Peter Sundkvist tar ut matchens lirare i båda lagen:
Skellefteå: Pierre Edouard Bellemare
HV71: Gustaf Wesslau

Det som skulle bli en enkel väg till semifinal för Skellefteå kan säkert sluta med en sju matcher lång rysare. Rond ett i kvartsfinalserien bjöd på känslor, nerver och dramatik ända till slutsignalen. Serielunken kändes plötsligt väldigt avlägsen.

Skellefteå har varit klart för slutspel sedan månader tillbaka, HV71 däremot fixade sin kvartsfinalplats först i torsdags efter seger i den avgörande matchen mot Leksand. Backarna Anssi Salmela, Chris Campoli och David Petrasek kunde inte spela men HV71 höll ändå ihop sin defensiv. Att Skellefteå bara fick iväg fem skott mot HV-målvakten Gustaf Wesslau i den första perioden säger det mesta.

HV tog ledningen med 1-0 på sitt första skott i matchen när Patrik Carlsson helt omarkerad blev frispelad av Mattias Karlsson.

Sedan tog Skellefteå över mer och mer. Man kvitterade till 1-1 i numerärt överläge när Melker Karlsson styrde pucken mellan benen på Wesslau och trummade på i ett virvlande tempo. Men HV stod pall, räddade vid ett par tillfällen av målramen.

Efter 4.20 i den tredje perioden höll sig hemmakaptenen Jimmie Ericsson sig framme på en retur och stötte in 2-1, även denna gång i numerärt överläge.

– Jag gör två grismål, precis som vanligt. Jag försöker hålla mig framför mål, för vi har enormt bra skyttar i powerplay, och i dag fick jag två puckar på mig, säger Ericsson om sina mål.

När HV jagade kvittering punkterades matchen med ett stenhårt slagskott från Skellefteås Pierre Edouard Bellemare.

HV71:s Mattias Carlsson var inte allt för besviken efter förlusten.

– Vi är helt uträknade här, men är länge med i matchen och har bud på 2-2. Vi behöver ha lite tur för att vinna mot Sveriges bästa lag. Jag längtar verkligen till måndagens match på hemmaplan, säger Carlsson till Radiosporten.