Riksdagslistan het fråga inom SD

1:45 min

Frågan om vilka som ska representera Sverigedemokraterna i riksdagen debatterads på lördagen på partiets pågående valkonferens. På valberedningens förslag till lista finns inte den nuvarande riksdagsledamoten Thoralf Alfsson med. Flera ombud vill dock att Alfsson ska sitta kvar i riksdagen.

– Frågan är; hur bryter vi Sverigedemokraternas cordon sanitaire. Man kan ju antingen då genom ständiga reträtter retoriskt tro att man ska kunna rekrytera de här kaffelattedrickande hen-teletubbies boende på Södermalm, eller så kan man göra som gjorde som vi gjorde före riskdagsinträdet, att det är vi som ska vara offensiva och vi som ska flytta debatten, sade Oscar Lindblom, ordförande SD Skara.

Till skillnad från andra partier har Sverigedemokraterna en lista för hela landet inför riksdagsvalet. Hur arbetet har gått till för att få fram listan är flera kritiska till inom partiet, visade debatten här i dag som pågick i ungefär en och en halv timme.

Men många ville också förorda den alternativa riksdagslista som har tagits fram - där Gustav Kasselstrand, ordförande i ungdomsförbundet SDU finns med, han som ju har kritiserat partiledningen, inte minst för hur man hanterade den så kallade järnrörsskandalen.

På listan finns också Thoralf Alfsson som bland annat anklagas för islamofobiska uttalanden. Partisekreteraren Björn Söder försvarade valberedningens förslag:

– Om man gång på gång upprepar att man inte vill följa eller lyssna på de råd som har givit när man har brustit i omdöme, menar jag att då har man diskvalificerat sig, sade han.

Richard Jomshof, som sitter i partistyrelsen vädjade också till ombuden att rösta på valberedningens förslag till riksdagslista:

– Om Jimmie tror på det här förslaget, om Jimmie tror att det här kan bli en bra riksdagsgrupp, till och med bättre än den vi har nu, då räcker det för mig, då tror jag också på det här förslaget, sade han.