Formel 1-bloggen: "Många överraskningar"

Marcus Ericsson startar som 19:e i sitt första formel 1 lopp. Helt godkänt. Också helt godkänt att han bara, och jag menar bara, 8/10 delar långsammare än stallkompisen Kamui Kobayashi. Japanen har ju redan kört 60 lopp.

Mackan är inte sist. Bakom honom står de bägge Lotus bilarna plus en Sauber.

Den största utmaningen ligger dock framför honom. Starten.

Varför?

En helt ny motor, 1,6 l turbo, som reagerar helt annorlunda än den som alla är vana vid.

I år har formel 1 bytt från den vanliga sugmotorn till en turbo.

Många överaskningar. Regerande mästaren Sebastian Vettel bara 12:a. Hans nya polare och hemma favoriten Daniel Ricciardo tvåa efter Lewis Hamilton men för Nico Rosberg.

Kimi Räikkönen kraschar och utslagen i andra kvalet.

Diskussionerna har varit många och livliga bland fans över hela världen. Inte om själva bytet utan om vrålet från motorn.

Puritanerna är chockade. Borta är det höga intensivt pipande ljudet. Istället ett i jämförelse bas liknande ljud.

Under den första testen var en yrkesgrupp helt nöjda. Fotograferna. De står hela dagen någonstans ute runt banan och utsattes för det genomborrande ljudet. Efter första dagen sa de att nu behöver de inga öronskydd längre. Dessutom kunde man prata med grannen utan att behöva skrika.

Förr var ljudet ännu vassare och det fanns förare som körde utan skydd. De sa att de ville höra motorljudet hela tiden för att snabbt märka om något höll på att gå sönder. För några var det något som gick sönder. Hörseln. Ett par har drabbats av svår titanus.

För åskådarna är det en smaksak. Några förlåter inte fia för vad de kallar ett brott mot traditionen. Andra säger att ljudnivån är helt ok och tillräckligt högt för att man skall veta att man är på en racerbana.

Vad tycker förarna?

– För första gången hör man fartvinden tills man växlar ner till fyran och trean, säger Lewis Hamilton.

Nico Rosberg säger att nu är så ”tyst” att han kan höra om bromsarna låser sig och gnisslar i kurvorna precis som på en vanlig personbil.

–Tidigare var det helt omöjligt. Min första reaktion var att det var så tyst och att det verkade konstigt och ovanligt.