Northland vann första semifinalen

1:54 min

Northland Basket tar ledningen i semifinalserien med att vinna den första matchen på hemmaplan mot Sallén.

Det blev en jämn och svängig match som var tuff och inget lag kunde vänta sig något gratis. Först i mitten på den fjärde perioden tog hemmalaget ledningen med över tio poäng och Northland kunde slappna av och spela lite enklare. Med hjälp av det enorma stödet från 1 521 i publiken kunde Northland Basket hålla undan och vinna med 93–77.

Northland saknade nyckelspelaren Cleopatra Forsman-Goga som skadat knäet så svårt att hon blir borta resten av säsongen. Något som inte märktes så mycket även om hon var saknad på planen sa Anna Barthold efter matchen.

– Hon är en otroligt intelligent basketspelare så det är klart att hon saknas på planen.

En stor hjälp för Northland basket under matchen var publikens stöd. Vågen rullade i omgångar på läktaren och Northlands Alexandra Ferm draget från publiken.

– Man känner att man har alla med sig här inne i hallen. Det är helt fantastiskt att spela slutspel i Luleå Energi Arena.

Matchen inleddes tufft och jämt, Northland öppnade starkast men Sallén Basket kom igen, efter första perioden hade gästerna tagit fyra poängs ledning 20–24. I den andraperioden tog hemmalaget tillbaka ledningen i matchen men fick verkligen kriga för att behålla den. I halvtid kunde hemma publiken jubla över att Northland ledning med tre poäng 46–43.

Den andra halvleken inleddes något snällare från båda lagen. Men med sex minuter kvar av den tredje perioden hettade det till och båda lagen började spela betydligt tuffare. Med 14 minuter kvar bröt Northland Basket en tre minuter lång poängtorka som drabbat båda lagen.

Detta väckte också den mångtaliga publiken som stöttade och bidrog till ett enormt tryck i arenan. Med en period kvar höll Northland sin halvtidsledning. 67–63 och vågen började rulla på läktarna.

Den sista perioden handlade om att hålla undan ett jagande Sallén, men jagandet startade mycket sent för gästerna. Sallén hade stora problem under den fjärde perioden och fick inte bollarna att gå i. Northland Där emot fick spelet att se väldigt enkelt ut, hemmalaget fördrev tiden effektivt och la i sina chanser.

Med 4.22 kvar av matchen tog Nortlhland basket för första gången ledningen med över tio poäng. En ledning som krympte men som Northland kunde hålla till slutsignalen. Northland vann första semifinalen i bäst av fem mot Sallén med 93–77.